PA DOKAD?

‘Izvolite, Vaše Veličanstvo...‘: Biden održao govor, pa se potpuno pogubio, i kralju je bilo neugodno

Američki predsjednik nedavno je demantirao glasine da boluje od demencije

Joe Biden i kralj Abdullah II. 

 /Screenshot Twitter

Američki predsjednik Joe Biden nedavno je demantirao glasine da boluje od demencije, iako je unatrag više od godinu dana pred kamerama zabilježeno pregršt neugodnih trenutaka u kojima je djelovao, u najmanju ruku, zbunjeno.

Slična situacija snimljena je jučer u Bijeloj kući prilikom posjeta jordanskog kralja Abdullaha II. Nakon što je održao govor, Biden je prepustio mikrofon gostu iz Jordana.

- Vaše veličanstvo, izvolite, rekao je Biden nakon što je gostu uputio dobrodošlicu. Dok se jordanski kralj približavao mikrofonu, Joe Biden je djelovao smeteno i zbunjeno gledao u pod povlačeći se unatrag. Izgledao je kao da traži oznaku na podu gdje treba stajati.

Lutao je lijevo-desno prije nego se odlučio za poziciju koja mu je zapravo bila prvi izbor. Lijevo od kralja i ispred zastave Jordana. I kralj je primijetio da je Biden izgubljen, gledao je preko ramena tražeći američkog predsjednika: - Zamijenio sam strane, rekao je Biden, prije nego što je prešao na lijevu stranu.

image

Kralj Abdullah II. i Joe Biden

Jim Watson/Afp

Podsjetimo, Bijela kuća u petak je oštro kritizirala izvješće posebnog tužitelja Ministarstva pravosuđa, koji je prosudio da predsjednik Biden pati od gubitka pamćenja, rekavši da uključuje netočne, neopravdane i neprimjerene kritike. Ian Sams, glasnogovornik ureda pravnog savjetnika Bijele kuće, kritizirao je izvješće specijalnog tužitelja Roberta Hura i iznio skepsu glede njegove prosudbe.

Hur je u izvješću objavljenom u četvrtak naveo da je odlučio da neće podići kaznene optužbe nakon 15-mjesečne istrage Bidenovog postupanja s povjerljivim dokumentima zbog toga što je predsjednik surađivao. Dodao je da bi Bidena bilo teško osuditi i opisao ga kao "dobroćudnog, starijeg čovjeka s lošim pamćenjem."

Prema Hurovom izvješću, Biden se nije mogao sjetiti godina u kojima je bio potpredsjednik Obami niti kada je umro njegov sin Beau Biden.

Istraživanje javnog mnijenja napravljeno prošle godine pokazuje da je velika većina birača zabrinuta zbog Bidenova duševnog zdravlja. Oko 86% Amerikanaca vjeruje da je Biden prestar da bi bio predsjednik, prema anketi koju su proveli ABC News i Ipsos nakon Hurova izvješća. Također, 62% Amerikanaca smatra i da je Donald Trump (77) prestar da bi opet bio predsjednik.

image

Kralj Abdullah II. i Joe Biden

Jim Watson/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 12:53