EGZODUS

Izvješće naslovljeno ‘Spremni za rat?‘ trese Veliku Britaniju: ‘Potvrđeno je sve na što su nas upozoravali...‘

Preopterećenost negativno utječe na spremnost za vođenje ratova visokog intenziteta zbog samog tempa borbi

Pripadnici britanske vojske

 Keizo Mori/Upi/Profimedia/Keizo Mori/upi/profimedia

"Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva nedostaju borbena sredstva, a usto su suočene s odljevom osoblja. Također su prenapregnute, što sve odgađa razvoj borbene spremnosti", glavni je naglasak izvješća naslovljenog "Spremni za rat?", koji je pripremio višestranački Odbor za obranu Donjeg doma parlamenta Velike Britanije.

Iako je Velika Britanija pozicionirana kao peta najmoćnija svjetska sila prema prošlogodišnjoj analizi Global Firepowera, parlamentarna istraga je potvrdila ono na što upozoravaju stručnjaci - kao i druge zemlje na Zapadu, suočena je s akutnim nedostatkom vojnika.

Članovi odbora ispitali su različite aspekte funkcioniranja tamošnjih oružanih snaga: sposobnost raspoređivanja osoblja i opreme unutar zadanog vremenskog okvira, obuku osoblja za učinkovitu upotrebu moderne opreme i kao sposobnost oružanih snaga da održe položaje do završetka misije. Izvješće je uglavnom ukazalo na kadrovske probleme.

Prema zastupnicima, "više ljudi napušta oružane snage nego im se pridružuje". Dodaje se i da vojska, zbog "nacionalnog ponosa", uvijek nađe neki način da odgovori na zahtjeve za akcijom, ali "preopterećenost negativno utječe na spremnost za vođenje ratova visokog intenziteta zbog samog tempa borbe".

Na ovu situaciju skrenuo je pozornost i načelnik Glavnog stožera, general Sir Patrick Sanders. Prošlog mjeseca pozvao je na stvaranje dobrovoljne "građanske vojske", i naglasio kako treba povećati broj profesionalnih vojnika u britanskoj vojsci, prenio je BBC.

Sanders je upozorio na prijetnju od Rusije nakon njezine invazije na Ukrajinu i ukazao na korake koje poduzimaju druge europske nacije kako bi svoje stanovništvo postavili na "ratnu osnovu". On je i prije ovog izvješća zagovarao potrebu za većom vojskom, koja sada u Ujedinjenom Kraljevstvu ima oko 73.000 pripadnika, dok ih je bilo oko 100.000 u ne tako dalekoj 2010. godini.

I ministar obrane Grant Shapps izjavio je za BBC da Ujedinjeno Kraljevstvo mora biti pripremljeno za "opasniji svijet". Upozorio je na rastuće rizike koje predstavljaju države poput Kine, Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, kao i razne terorističke skupine. Međutim, upitan kada će vlada ispuniti najavljeni cilj trošenja 2,5 posto nacionalnog proizvoda na obranu, rekao je da ne može dati točan datum, dodajući da će cilj biti ispunjen "kada gospodarski uvjeti to dopuste".

No iz vlade su stigla uvjeravanja da se planira riješiti pitanje jačanja oružanih snaga.

"Povećanje zapošljavanja i poboljšanje zadržavanja naš je glavni prioritet", rekao je glasnogovornik Ministarstva obrane. Međutim, izvješće "Spremni za rat?" je skrenulo pozornost na 1,95 milijardi funti koje su u prošlogodišnjem proračunu dodijeljene povećanju zaliha streljiva.

Povjerenstvo smatra da će ovaj iznos biti dovoljan za popunjavanje postojećih manjkova sredstava, ali ne za njihovo povećanje. Autori izvješća također su ukazali na radnje koje bi britanska vlada trebala poduzeti kako bi popravila situaciju u kojoj se nalaze trupe.

"Jasno je da vlada nikada neće postići borbenu ili stratešku spremnost bez uspješne industrijske baze i bez ponuda koje će privući, razviti i zadržati dovoljno kvalificiranog vojnog osoblja za suočavanje s rastućim i evoluirajućim vojnim izazovima s kojima se kao nacija suočavamo. Reforme moraju biti brzo provedene, zaključak je parlamentarne komisija u izvješću "Spremni za rat?".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:04