NASTAVAK SUKOBA

Izraelsko primirje je cinična zafrkancija od koje Palestinci nemaju ništa, a pozicija Bidena je tragikomična

Izrael traži od Hamasa da potpiše primirje koje podrazumijeva likvidaciju Hamasa, a istovremeno ne daje nikakva jamstva Palestincima
 Omar Al Qatta/Afp

Da u Gazi od početka izraelske invazije nije pobijeno više od 36.000 ljudi mogli bi reći kako su oficijelni izraelski uvjeti za primirje zafrkancija. S obzirom da je među 36.000 pobijenih oko 12.000 djece čini se poprilično brutalnim pretvarati pokušaje mirovnih pregovora u crnu političku satiru, pa je riječ ‘zafrkancija‘ neprimjerena sama po sebi. No, ako se raščlane temeljni uvjeti Benjamina Netanyahua za primirje u Gazi jasno je da je njegova ‘vizija‘ mira zapravo nastavak rata.

Prvi i temeljni zahtjev Netanyahua za ‘primirje‘ je potpuno i vječno uništenje Hamasa. Drugim riječima, Netanyahu traži nastavak rata kako bi izraelske oružane snage uništile sve upravljačke i organizacijske elemente Hamasa u Gazi. To u osnovi znači likvidaciju članova Hamasa do potpunog raspada terorističke organizacije.

Teze Netanyahua su legitimne jer je Hamas doista užasna teroristička organizacija, ali je očigledno da stavovi izraelskog lidera nisu i ne mogu biti osnova za potpisivanje primirja, nego služe za peglanje poljuljanog američkog imidža u međunarodnoj zajednici.

Ispada, naime, da bi Hamas trebao pristati da se ispuni na temeljni zahtjev Netanyahua (uništenje Hamasa), ali bi prije anihilacije trebali osloboditi sve preostale izraelske taoce, što je drugi izraelski preduvjet za aktiviranje primirja u Gazi.

Uz to, Netanyahu praktično inzistira da Izrael – s primirjem ili bez njega – ne mora Palestincima jamčiti nikakva prava.

Ozbiljniji intelektualci primjećuju da su Netanyahuove pozicije kao da se netko potpisom obveže postati vegetarijanac ako mu se dopusti da nastavi jesti meso.

Posebno je tragikomična situacija u kojoj se našla vanjska politika Sjedinjenih Država. Američki predsjednik Joe Biden s jedne strane sam sebe gura u siguran izborni poraz zbog neodmjerene podrške Izraelu u brutalnoj odmazdi za teroristički napad, prema čemu mlađi birači imaju izrazito negativne stavove, pa to pokušava amortizirati pritiskom na Izrael da ne povećava ionako užasne razmjere humanitarne katastrofe u Gazi.

Ministar vanjskih poslova SAD-a, Anthony Blinken, našao se stoga u situaciji da orkestrira polusuvisle javne narative. Tako je Wall Street Journal izvijestio da Blinken tijekom vikenda zvao ministra obrane Izraela Yoava Gallanta i člana kabineta Bennyja Gantza kako bi ‘pohvalio Izrael zato što razmatra dogovor o prekidu vatre te poručuje da je sada na Hamasu da prihvati prijedlog‘.

Doista bi, valja ponoviti i naglasiti, trebalo čestitati teroristima Hamasa ako podrže prijedlog u kojem izraelska strana očekuje punu eliminaciju organizacije Hamas i njezinih pripadnika.

Neobičan politički igrokaz Izraela, u kojem mu Sjedinjene Države drže svijeću, otvara i posve neobična praktična pitanja: Tko će i kako će ispred Hamasa potpisati primirje ako prije toga organizacija Hamas treba biti uništena, a njezini pripadnici pobijeni? Ako pak izraelska ‘vizija mira‘ podrazumijeva potpis s nekim važnim pripadnikom zajednice Palestinaca, govorimo li u tom slučaju o brutalnom ratu Izraela protiv Palestina s elementima genocidnosti?

Vrijedi pažljivo pročitati ulomak iz izvještaja Wall Street Journala o ‘kreiranju primirja‘. Dojam je da se radi o pokušaju pakiranja nastavka terora nad civilnim stanovništvom u neki oblik kvazi-primirja s Hamasom u kojem bi Izrael nastavio likvidirati Hamas, ali bi pripazili da pri tome ne ubijaju previše djece.

- Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pokazao je opreznu potporu inicijativi predsjednika Bidena za okončanje rata u Gazi, a izraelski je čelnik u ponedjeljak rekao da je otvoren za privremeni prekid vatre radi oslobađanja talaca, ali želi odriješene ruke za nastavak borbe protiv Hamasa. Netanyahu je rekao zastupnicima da će tijekom kasnijih pregovora o trajnom prekidu vatre inzistirati na oslobađanju svih talaca i uništavanju vojnih i upravljačkih sposobnosti Hamasa, kazao je izraelski dužnosnik.

Ti zahtjevi vjerojatno neće biti pokretači za Hamas, organizaciju koju su SAD proglasile terorističkom.

- Prijedlog omogućuje Izraelu da zadrži pravo na obnovu borbi u bilo kojem trenutku kada Izrael osjeti da su pregovori uzaludni, rekao je izraelski dužnosnik.

U osnovi Izrael inzistira da stanovnici Gaze imaju peh jer u njihovom susjedstvu djeluju teroristi Hamasa pa je normalno da su oni sami, i njihova djeca, kolateralne žrtve obračuna s teroristima. Govorimo, ponovimo, o 36.000 ubijenih Palestinaca, što je 30 puta više nego broj ubijenih u mučkom terorističkom napadu Hamasa na kibuc Mefalsim odnosno pogranična naselja južnog Izraela.

Matematika smrti možda nije politički primjerena za administraciju Joea Bidena, ali je, ako ništa drugo, informativna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 02:30