OSTVARENA PRIJETNJA

Izraelski ratni kabinet se raspao, čelnici oporbe kreću u rušenje vlade: Netanyahu sada ovisi o ultradesničarima

No, drugi čelnik oporbe, Yair Lapid, tvrdi da će se redovito sastajati s popularnim Gantzom i aktivno raditi na rušenju Netanyahuove ultradesne vlade

Benny Gantz

 Drew Angerer/Afp

Benjamin Netanyahu nas sprečava da napredujemo prema istinskoj pobjedi. Zato danas napuštamo ratnu vladu, teška srca, ali samouvjereni, objavio je Benny Gantz na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Njegova je ostavka otvorila pitanje može li doći do pada nepopularne vlade Benjamina Netanyahua. Teško. Netanyahu je objavio kratko priopćenje kojim je pozvao Gantza da "ne napušta front", ali ionako se zna da njegov odlazak neće ugroziti parlamentarnu većinu jer vladajuća desna koalicija ima 64 od 120 mjesta u Knessetu.

Prije 7. listopada Gantz je bio vođa izraelske oporbe i predvodio je širok niz stranaka, od desnice do krajnje ljevice, u blokiranju Netanyahuovih nastojanja da preuzme kontrolu nad izraelskim pravosuđem. Suprotstavljanje Netanyahuu i njegovoj vladi ekstremnih desničara i ultraortodoksnih vjerskih tvrdolinijaša bio je Gantzov središnji razlog za bavljenje politikom. Međutim, nakon prošlogodišnjeg napada Hamasa, Gantz se pridružio vladi. Dio dogovora bio je da će biti jedan od tri člana izraelskog "ratnog kabineta", ad hoc tijela koje kolektivno donosi hitne ratne odluke. Druga dvojica bili su Netanyahu i ministar obrane Yoav Gallant.

Prema svemu sudeći, osim ako Netanyahuovi desničarski partneri ne ispune svoje prijetnje da će napustiti vladu popusti li Hamasu, on bi mogao sigurno ostati na dužnosti premijera do izbora koji su zakazani za listopad 2026. A to je njegov cilj jer ankete pokazuju da bi Gantz pobijedio ako bi se izbori održali u ovom trenutku.

Sredinom svibnja je Gantz predao plan u šest točaka za upravljanje Gazom i poručio da će otići iz vlade ako se to ne dogovori. Njegov je plan uključivao uvođenje privremenog američko-europsko-arapsko-palestinskog sustava civilne uprave za enklavu, pri čemu bi Izrael zadržao sveukupnu kontrolu sigurnosti. Također je predložio uključivanje ultraortodoksnih Židova u izraelske snage, čime je razbjesnio dvije desničarske stranke u Netanyahuovoj koalicijskoj vladi.

A baš o njihovoj potpori ovisi Netanyahu koji politički može preživjeti bez Gantza, ali ne i bez ekstremno desne stranke vjerskog cionizma koja se žestoko protivi postavljanju palestinske vlade na čelo pojasa, čak i bez predstavnika Hamasa. Umjesto toga, žele da Netanyahu objavi da će Izrael ponovno okupirati Gazu i opet uspostaviti židovska naselja na okupiranoj zemlji.

Gantzova ostavka izazvala je optužbe desničara. Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir i ministar financija Bezalel Smotrich, najveći od ultradesničara, oštro su ga napali zbog napuštanja koalicije, a usput su kritizirali njegov rad tijekom osam mjeseci u vladi.

No, drugi čelnik oporbe, Yair Lapid, bio je optimističniji u pogledu Gantzova odlaska. Upitan hoće li on ili Gantz ubuduće voditi opoziciju, Lapid je odgovorio da su se njih dvojica planirali sastati i da "namjeravaju zajedno raditi na rušenju vlade".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 13:04