POLITIČKA TRGOVINA

Izraelski premijer ucijenio Hillary: Ako hoćete mir, vratite nam špijuna

Pollardovo oslobađanje moglo bi smekšati Netanyahuove jastrebove na daljnje popuštanje u pregovorima
 AFP

JERUZALEM - Vlada Benjamina Netanyahua ponudila je Washingtonu nagodbu, prema kojoj će pristati na produljenje moratorija na gradnju izraelskih naselja na Zapadnoj obali ako SAD oslobodi Jonathana Pollarda, vojnog analitičara koji od 1987. služi doživotnu zatvorsku kaznu zbog špijunaže za Izrael, objavio je britanski Guardian.

Guardian je prenio tvrdnje izraelskih medija da je Netanyahu nedavno zamolio neimenovanog posrednika da prijedlog prezentira administraciji Baracka Obame.

Višegodišnje lobiranje

Još nije poznato kakav je odgovor dobio, ali ono što se zna jest da je pitanje produljenja moratorija na nova izraelska naselja na okupiranim teritorijima jedna od neuralgičnih točki palestinsko-izraelskih mirovnih pregovora za koju je palestinski čelnik Mahmud Abas rekao da o njoj ovisi nastavak pregovora. Sada to pitanje Netanyahu veže uz oslobađanje Pollarda za kojega Izrael već dugo lobira.

Puštanje špijuna na slobodu, tvrdi Guardian, pomoglo bi da se jastrebe u Netanyahuovoj vladi natjera na ustupak i produljenje moratorija. Međutim, osim desnog krila, Netanyahu mora u opravdanost poteza uvjeriti i naseljenike.

- Sama ideja je ružan oblik ucjene. Trebamo li pristati i na ustupanje Golanske visoravni u zamjenu za Gilada Shalita? - rekao je Danny Dayan, čelnik organizacije koja zastupa interese naseljenika, misleći na vojnika kojega u zatočeništvu drži Hamas.

Guardian predviđa da će ponuda naići na otpor u američkom obavještajnom sustavu kojemu je Pollard nanio veliku štetu prodajom tajnih podataka Jeruzalemu. Pollard je s time počeo 1984. kada je kao zaposlenik Pomorske kriminalističko-istraživačke službe (NSI) prodavao tajne izraelskom časniku Aviemu Selli.

Razgovori s Clintonom

Do trenutka kad je uhićen iduće godine, proslijedio je Izraelcima desetke tisuća stranica najpovjerljivijih dokumenata, a razmjeri štete koju je nanio nikad nisu objavljeni. Osuđen je 1987. na doživotni zatvor. Sella je poslije promoviran u zapovjednika zračne baze, a nakon prosvjeda Washingtona maknut je s te pozicije.

Izrael već dugo radi na njegovu oslobađanju pa je na mirovnim pregovorima 1998. Netanyahu rekao predsjedniku Billu Clintonu kako očekuje da će Pollard biti oslobođen ako potpiše sporazum. Pristaše špijuna njegove postupke prikazuju kao motivirane domoljubljem, ali protivnici odgovaraju da je bio plaćen i da je neke podatake navodno prodao i Južnoafričkoj Republici u vrijeme apartheida, a svoje je usluge nudio i Pakistanu.

Razveo se od žene kad je oslobođena

Životna priča Jonathana Pollarda doživjela je i svoju ekranizaciju - francuski redatelj Eric Rochant snimio je 1994. film “Patrioti” u kojemu nudi filmsku verziju nekih od akcija izraelske obavještajne službe Mossad, među kojima i onu kojoj je u središtu bio Jonathan Pollard.

Nakon što je njegova prva žena odslužila svoju zatvorsku kaznu, Pollard se razveo od nje. Njegova druga žena, Esther Polland, aktivistkinja je koja još uvijek radi na njegovu oslobađanju. Kada je predsjednik George W. Bush lani napuštao Bijelu kuću, organizirana je jaka kampanja u kojoj se tražilo da amnestira Pollarda. Tadašnji direktor CIA-e, James Woolsey, načelno je podržao ideju, uz postavljanje uvjeta kao što su Pollardovo odricanje od zarade na knjigama o njegovom slučaju, ali Pollard nije amnestiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 18:44