SUKOB U GAZI

Izraelske snage krenule u osvetu: Smaknuli vođu grupe koja je otela Gilada Shalita

FALI FOTKA, NE!!! Nakon što su za njega dali 1000 Palestinaca, izraelske snage krenule u osvetu

ZAGREB - Nova serija napada i protunapada počela je ovih dana između palestinskog teritorija Gaze i Izraela.

Relativno i uvijek krhko razdoblje mira prekinula je akcija službenog Jeruzalema u kojemu je ubijen vođa militantne skupine okrivljene za otmicu Gilada Shalita.

Mladi izraelski vojnik Shalit oslobođen je lani nakon što je u palestinskom zatočeništvu proveo pet godina, a zamijenjen je za čak tisuću zarobljenih Palestinaca. Ubijeni Zuhair al-Kaisi bio je glavni zapovjednik oružanog krila Komiteta za narodni otpor, palestinske skupine povezane sa Hamasom koji je na vlasti u Gazi.

Zračni udar

Vjeruje se da je al-Kaisi bio zadužen i za dostavu novca libanonske skupine Hezbolah drugim militantnim skupinama na palestinskom teritoriju. U trenutku izraelskog udara s al-Kaisijem je u automobilu bio njegov zet Mahmud Hanini, jedan od zapovjednika iste skupine, koji je također poginuo.

Osim njih dvojice, u nekoliko odvojenih napada ubijeno je još osam militanata. Na zračni napad i pogibiju al-Kaisija Gaza je odgovorila napadima na izraelski teritorij. Nekoliko tamošnjih naoružanih skupina ispalilo je desetak granata duboko u Izrael.

Palestinski odgovor

Pritom je jedan Izraelac teško ozlijeđen, a stanovnici na području do 40 kilometara udaljenom od granice s Gazom dobili su upozorenje da se drže blizu svojih domova. Jučer su upozoreni da ne održavaju veća okupljanja na otvorenim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:34