OPERATIVNO UPORIŠTE

Izraelska vojska dovršila cestu kroz sjevernu Gazu: Stručnjaci strahuju da će se koristiti kao barijera

Iako postoji mreža cesta koje povezuju istok i zapad, nova ruta IDF-a jedina je koja neprekinuto prolazi kroz Gazu

Gaza, ilustracija

 Dawoud Abo Alkas/Anadolu Via Afp

Izraelske obrambene snage (IDF) završile su izgradnju nove ceste koja prolazi sjevernim dijelom Gaze od istoka prema zapadu, prema satelitskim snimkama koje je potvrdio BBC.

IDF je za BBC rekao da pokušavaju steći "operativno uporište" i olakšati kretanje trupa i opreme.

No, neki stručnjaci strahuju da će se koristiti kao barijera, sprječavajući Palestince da se vrate svojim domovima na sjeveru. Drugi su rekli da se čini da je to dio izraelskog plana da ostane u Gazi nakon završetka trenutnih neprijateljstava.

U veljači je premijer Netanyahu predstavio poslijeratnu viziju u kojoj bi Izrael kontrolirao sigurnost u Gazi na neodređeno vrijeme. Međunarodni čelnici prethodno su upozorili Izrael da ne smije trajno raseljavati Palestince ili smanjivati veličinu Gaze.

Nova cesta prolazi preko sjeverne Gaze te započinje na granici Gaze s Izraelom u blizini kibuca Nahal Oz i završava blizu obale. Također se križa s cestama Salah al-Din i al-Rašid, dvjema glavnim arterijama koje prolaze kroz teritorij.

Iako postoji mreža cesta koje povezuju istok i zapad, nova ruta IDF-a jedina je koja neprekinuto prolazi kroz Gazu.

Analiza satelitskih snimaka koju je proveo BBC otkriva da je IDF izgradio više od pet kilometara novih cestovnih dionica kako bi se spojile ceste koje prethodno nisu bile povezane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:49