NOVI ŽIVOT

Izraelci za njega dali 1000 Palestinaca, a on im danas komentira NBA finala i El Clasico

Imao je samo 19 godina kada su ga oteli Palestinci. Šest godina poslije uživa status nacionalnog junaka

Punih pet godina svog života proveo je kao zatočenik militantnog Hamasa, što ga je pretvorilo u nacionalnog heroja Izraela. Prošle je godine pušten na slobodu u spektakularnoj razmjeni za više od 1000 palestinskih militanata i sada zarađuje kruh kao sportski reporter, pokušava živjeti kao običan čovjek te svoju prošlost ostaviti iza sebe, što mu ne uspijeva do kraja.

Paklene godine

Gilad Shalit (26), kojega su 2006. kao 19-godišnjeg vojnog ročnika u sukobu ranili i zatočili pripadnici Hamasa nakon čega je krenula mukotrpna borba za njegovo oslobađanje, ovaj je tjedan imao svoj prvi veći istup u medijima nakon što je postao slobodnim čovjekom. Riječ je o dokumentarcu koji je snimila ekipa izraelske televizijske postaje Channel 10 i u kojemu Shalit govori o danima zatočeništva, ali i o životu nakon puštanja na slobodu.

- Teško je vratiti se normalnom životu. Teško je ponovno imati društveni život. Ljudi su se promijenili, odrasli, osjećaš se kao da si ostavljen na starome dok su oni krenuli naprijed - rekao je Izraelac u dokumentarnom filmu. Tijekom svojeg zatočeništva, objasnio je, s tjeskobom i strahovima borio se na različite načine. Jedan od njih bilo je crtanje mape rodnoga grada Mitzpe Hilla jer se tako “prisjećao dragih mjesta”.

- Pokušao sam se fokusirati na male, dobre stvari koje sam imao tamo - prisjetio se Shalit. Čuvari su se, rekao je, ponašali korektno prema njemu, ponekad su zajedno igrali šah i domino, a dopustili su mu gledati i arapske televizijske postaje. Poslije je dobio radio na kojemu je mogao slušati izraelske radijske postaje. Kada je čuo medijska izvješća o tome kako bi uskoro mogao biti oslobođen, nije mogao spavati od uzbuđenja. Ostao je nemiran sve dok 18. listopada 2011. nije s pratiteljima izašao iz pojasa Gaze i nakon nekog vremena vidio poznata lica svoje obitelji i prijatelja.

Izdao ih omiljeni klub

Dulje vrijeme nakon oslobađanja je Shalit, s čijom se sudbinom mogla poistovjetiti većina Izraelaca jer su na njegovu mjestu mogli biti njihovi očevi, sinovi ili braća koji također služe obavezni vojni rok, izbjegavao medije. U travnju ove godine završio je svoj vojni rok i počeo raditi novi posao - sportskog kolumnista za popularni dnevni list Yedioth Ahronoth. Dosad je izvještavao s velikih sportskih događaja kao što su finale američke NBA lige u Miamiju, Europsko nogometno prvenstvo u Ukrajini te El Clasico, nogometni meč između Real Madrida i Barcelone. Prije dva tjeda Barcelona ga je pozvala i dala mu ulaznicu, zbog čega su palestinski navijači kluba zaprijetili prosvjedima i bojkotom utakmica. Problem je u tome što je Barcelona vjerojatno najpopularniji nogometni klub na palestinskim područjima i njihov poziv Shalitu loše je odjeknuo u pojasu Gaze.

“Pratilo nas je osiguranje zato što su propalestinske skupine prijetile prosvjedima. Ali, ništa se nije dogodilo”, naveo je Shalit u kolumni o El Clasicu koju je napisao zajedno s poznatim izraelskim televizijskim producentom Arikom Henigom.

Strah od medija

Iako se u posljednje vrijeme u javnosti počeo češće pojavljivati, s druge je strane dokumentarni film svratio pozornost na njega više nego što to njegova obitelj želi. Uoči emitiranja dokumentarca Noam Shalit, Giladov otac, izjavio je kako njegov sin nije znao da će cijeli razgovor s televizijskom ekipom, koji je uključivao i neformalne razgovore, biti emitiran.

Također je dodao da je njegov sin potpisao suglasnost za emitiranje, ali nije znao da će film biti prikazan u udarnom terminu. To je medijska pažnja, kaže otac Shalit, za koju Gilad u “ovom trenutku nije spreman”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:48