VELIKA AKCIJA U GAZI

Izraelci oslobodili četvero talaca koje je Hamas oteo 7.10., među njima i djevojka čija je snimka obišla svijet

Današnja operacija najveće je spašavanje talaca od izbijanja rata Izraela i Hamasa

Noa Argamani

 Screenshot X, Profimedia

Četvero talaca, koji su oteti s glazbenog festivala Nova na dan strašnog Hamasovog masakra 7. listopada 2023., jutros su spasile izraelske snage tijekom racije u središnjoj Gazi, javlja BBC.

Izraelski mediji javljaju kako su u složenoj operaciji izraelske vojske (IDF), obavještajne agencije (Shin Bet) i izraelske policije (Yamam) jutros spašena četiri izraelska taoca. Objavili su i njihove identitete - na slobodi su Noa Argamani (25), Almog Meir (21), Andrey Kozlov (27) i Shlomi Ziv (40).

Taoce su spasili borci Shin Beta i Yamama s dvije različite lokacije u operaciji u srcu Nuseirata. Njihovo zdravstveno stanje je stabilno, te su prebačeni na dodatne pretrage u Medicinski centar ‘Sheba‘ u Tel HaShomeru, navodi Jerusalem Post.

Noa Argamani izraelska je državljanka kineskog podrijetla. Na videosnimci koja je objavljena u izraelskim medijima nakon Hamasovog masakra prikazano je kako ju teroristi voze na motociklu dok 25-godišnjakinja viče: "Nemojte me ubiti!".

Današnja operacija najveće je spašavanje talaca od izbijanja rata, čime je ukupan broj Izraelaca oslobođenih iz Gaze porastao na sedam, javlja AP.

image

Prijateljica Noe Argamani na prosvjedima za povratak taoca

Ahmad Gharabli/Afp/Profimedia

Hamas je oteo oko 250 talaca tijekom svog napada na južni Izrael, 7. listopada. Ukupno 105 talaca oslobođeno tijekom primirja u studenome 2023. koje je trajalo tjedan dana.

Izrael je ranije ovog tjedna objavio kako vjeruje da je trećina taoca preostalih u Gazi poginula, a dio dužnosnika smatra kako je taj broj još viši, navodi Hina.

Vlada je objavila da je u Hamasovim rukama još 120 ljudi, od kojih je 43 proglašeno mrtvima na temelju raznih izvora informacija, uključujući obavještajne podatke, snimke s kamera i forenzičku analizu. Na nekim tijelima pronađeni su tragovi nasilne smrti.

Hamas je na početku izraelske ofenzive prijetio da će ubijati taoce kao osvetu za izraelske zračne napade.

U ponedjeljak je još četvero talaca dodano na listu ubijenih.

Izraelska vojska kaže da gađa militantnu infrastrukturu u Nuseiratu u Gazi

Izraelska vojska priopćila je u subotu da trenutačno gađa infrastrukturu militanata na području izbjegličkog kampa Nuseirata u Gazi, a ministarstvo zdravstva te enklave izvijestilo je o desecima mrtvih i ozlijeđenih.

Neobično je da izraelska vojska izvještava o svojim akcijama dok su takve operacije još u tijeku.

"Izraelske obrambene snage trenutačno gađaju terorističku infrastrukturu u području Nuseirata u središnjem pojasu Gaze", stoji u priopćenju vojske.

Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da mnoge žrtve, mrtvi i ranjeni, pristižu u bolnicu Al-Aksa, uključujući i djecu. Deseci ozlijeđenih ljudi leže na tlu i liječnički timovi ih pokušavaju spasiti, objavilo je ministarstvo na Facebooku. (Hina)

Ministar Gantz najavio pa odgodio izjavu, očekuje se njegova ostavka

Ministar izraelskoga ratnog kabineta Benny Gantz odgodio je izjavu koju je trebao dati kasnije u subotu. Politički komentatori vodećih izraelskih listova kažu da se očekuje Gantzova vijest o ostavci na funkciju u vladi premijera Benjamina Netanyahua.

Prošli mjesec je Gantz zaprijetio Netanyahuu napuštanjem vlade ne iznese li premijer postratni plan za Pojas Gaze do 8. lipnja. Uz njega bi, u tom slučaju i ostali članovi njegove stranke desnog centra, Nacionalne unije napustili vladu.

No nakon vijesti da su izraelske snage spasile četvero izraelskih talaca iz Gaze, ministrovi glasnogovornici su kazali da je njegova izjava odgođena. Nisu naveli novo vrijeme njegova obraćanja javnosti. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 18:13