RAT NA BLISKOM ISTOKU

Kopneni upad Izraelaca je već počeo?! ABC News: Američki ministar obrane ‘eksplodirao‘ nakon informacija o likvidaciji šefa Hezbollaha

U izraelskim zračnim napadima ubijen je vođa libanonske milicije Hezbollah

Dim se diže iznad predgrađa Bejruta

 Fadel Itani/Afp

Ključni događaji:

- Izraelci ubili vođu Hezbollaha, Hassana Nasrallaha

- Izrael tijekom noći nastavio napade

- Na granici s Libanonom snimljeni izraelski tenkovi

- Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, jučer prebačen na sigurnu lokaciju

- Izrael je u stanju pripravnosti zbog moguće eskalacije sukoba


NOVO 8:17 Prema tvrdnjama dvojice američkih dužnosnika, moguće je da će započeti ili su tek započele "male operacije ili ulazak preko granice" izraelskih vojnika u Libanon, prenosi ABC News.

Čini se da Izrael još nije do kraja odlučio hoće li pokrenuti kopnenu operaciju, ali je spreman za nju, rekli su dužnosnici. Ako dođe do kopnene operacije, njezin opseg će vjerojatno biti ograničen, rekli su izvori. Ključ je ispunjenje obećanja Izraelcima da će se deseci tisuća raseljenih iz sjevernog Izraela moći vratiti kući. Da bi se to postiglo, obezglavljivanje Hezbollaha nije dovoljno, rekli su dužnosnici.

Američki dužnosnici obaviješteni su "u zadnjem trenutku" o atentatu na vođu Hezbollaha Nasrallaha prije nego što se dogodio zračni napad, rekli su dužnosnici.

image

Prosvjedi u Sidonu u Libanonu

Mahmoud Zayyat/Afp

Američki ministar obrane Lloyd Austin eksplodirao kada ga je izraelski ministar obrane Yoav Gallant obavijestio o Nasrallahu, otkrili su.

- SAD snosi puno rizika za događanja u regiji, a nije dobio obavijest da se na vrijeme pripremi za moguće neprijateljske odgovore na atentat, što se nije svidjelo američkim dužnosnicima, rekli su.

Jedan od dužnosnika istaknuo je da bi američki "interesi u regiji mogli biti teško oštećeni" ako američki dužnosnici izgube kontakte s Izraelcima te da u ovom trenutku SAD ima dovoljno tolerancije.

Izvori su rekli da je Nasrallah do samog kraja zahtijevao da se prekid vatre Hezbollaha veže uz prekid vatre u Gazi.

Diplomacija ostaje jedino održivo dugoročno rješenje, čak i ako vojna akcija pripremi teren za to, rekli su dužnosnici.


Izraelska vojska priopćila je da je tijekom noći pogodila desetke ciljeva Hezbollaha u Libanonu.

Gađali su, između ostalog, raketne sustave koji su bili usmjereni prema izraelskom teritoriju te infrastrukturu u kojoj je skriveno oružje.

Na X-u je IDF objavio video kompilaciju napada koje su dosad izveli na raznim lokacijama diljem Libanona.

Sky News je objavio da su jučer na sjevernoj granici s Libanonom snimljeni izraelski tenkovi. Ranije je IDF potvrdio da je u tijeku mobilizacija dodatna tri bataljuna rezervnih vojnika koji će služiti diljem zemlje.

Dvije brigade su poslali u sjeverni Izrael da se pripreme za moguću kopnenu invaziju. Prije nekoliko dana najviši izraelski dužnosnici nagovijestili su mogućnost kopnenog upada u Libanon, kao podrška žestokim zračnim udarima koji traje od ponedjeljka.

CNN pak javlja kako su dva visoka američka dužnosnika izjavila kako SAD vidi mogućnost ograničenog kopnenog upada izraelske vojske u Libanon

Podsjetimo, u izraelskim zračnim napadima u petak je ubijen vođa libanonske milicije Hezbollah Hassan Nasrallah, koji je pune trideset i dvije godine bio jedan od najvećih suparnika Države Izrael.

Libanonski premijer Najib Mikati proglasio je tri dana žalosti zbog njegove smrti. Zastave svih javnih i općinskih institucija bit će spuštene na pola koplja u ponedjeljak, utorak i srijedu. Na dan sprovoda bit će obustavljen rad u javnim i privatnim institucijama.

Smrt Nasrallaha osudili su Iran, koji Hezbollahu pruža vojnu i financijsku potporu, Rusija, a neizravno i Kina. Svijet strahuje da će doći do veće eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Od jučerašnjih događana na Bliskom istoku valja izdvojiti i bombardiranje koje je dočekalo izraelskog premijera Benjamina Netanyahua po povratku iz New Yorku, gdje je sudjelovao na sjednici Opće skupštine UN-a.

Netom nakon što je sletio jemenska grupa hutista tvrdi da je ispalila balistički projektil na izraelsku zračnu luku Ben Gurion.

Skupina je ranije komentirala smrt vođe Hezbollaha rekavši da otpor "neće biti slomljen i da će džihadistički duh braće mudžahedina u Libanonu i na svim frontama podrške postati sve jači i veći".

Sve događaje vezane uz rat na Bliskom istoku pratili smo iz minute u minutu i jučer. Opširnije pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 08:45