UPOZORENJE WASHINGTONA

‘Izraelci, ako vas napadne najbolje naoružana nedržavna vojska na svijetu, Željezna kupola će se raspasti!‘

Bojazan dijele i neki izraelski dužnosnici koji tvrde da je Tel Aviv već dugo impresioniran sofisticiranošću neprijateljskih raketa

Željezna kupola presreće rakete iznad Izraela

 Jalaa Marey/AFP

Američki dužnosnici strahuju da bi famozna izraelska Željezna kupola mogla krahirati pod eventualnim pritiskom hezbolaških raketa, zbog čega računaju na to da će Washington svom bliskoistočnom savezniku u slučaju eskalacije rata sa šijitskim militantima promptno morati dostaviti dodatne sustave protuzračne obrane.

Tvrdnja je to koju su za CNN potvrdila čak tri zasebna dužnosnika administracije Joea Bidena, kao i nekolicina izraelskih dužnosnika. Zbog delikatne prirode situacije, svi su željeli ostati anonimni.

Međutim, Hezbolah se smatra jednom od najbolje naoružanih nedržavnih vojski na svijetu. Procjenjuje se da raspolažu s osjetno više boraca nego Hamas; prema posljednjoj statistici američkog Kongresa, veličina njihove vojske kreće se između 40 i 50.000 ljudi, dok čelnik Hezbolaha tvrdi da ih je i više od 100.000. Među njima posebno vrijedi istaknuti elitnu postrojbu Radwan, koja je zanat krvavog ratovanja ispekla boreći se u Siriji na strani režima Bašara al-Asada.

image

IDF u akciji

Screenshot/X

- Očekujemo da će najveći problem biti u baterijama Željezne kupole - šaptom je priznao jedan izraelski dužnosnik u razgovoru s reporterima CNN-a, priznavši kako je Tel Aviv već mjesecima impresioniran sofisticiranošću hezbolaškog naoružanja, redom iranske proizvodnje.

Podsjetimo, šijitski militanti ovoga tjedna objavili su devetominutni video u kojem prikazuju izraelska vojna postrojenja koja se nalaze duž libanonske granice i oko grada Haife, što je Tel Aviv interpretirao kao izravnu prijetnju, zbog koje je najavio da će dio svojih obrambenih resursa preseliti s juga Gaze, gdje se trenutno vodi invazija Rafaha, na sjever zemlje.

IDF glatko odbacuje bilo kakvu bojazan oko efikasnosti sustava Željezne kupole, u čiji je program razvijanja Tel Aviv investirao gotovo tri milijarde dolara, zbog čega se stopa uspjeha presretanja balističkih raketa trenutno kreće oko impresivnih 95,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 23:14