SKRETANJE UDESNO

Izrael usvojio sporni zakon koji reže ovlasti vrhovnog suda, deseci tisuća ljudi prosvjedovali

Glasanje je uslijedilo nakon gotovo 30 sati neprekidne rasprave koja je počela u nedelju ujutro

Benjamin Netanyahu

 Ronaldo Schemidt/Afp

Izraelski parlament u ponedjeljak je ratificirao prvi zakonski prijedlog u planiranoj reformi pravosuđa koju traži premijer Benjamin Netanyahu, nakon što su propali i posljednji pokušaji da se ublaži ustavna kriza koja mjesecima potresa zemlju.

Amandman na zakon, koji je do sada omugaćavao vrhovnom sudu da poništi vladine odluke koje smatra "nerazumin", usvojen je sa 64 glasa "za" i bez glasova "protiv", jer su oporbeni zastupnici napustili parlament u znak prosvjeda, a neki su pritom vikali: "Sramota".

Glasanje je uslijedilo nakon gotovo 30 sati neprekidne rasprave koja je počela u nedelju ujutro.

No, nije sve gotovo. Samo nekoliko minuta nakon glasanja u Knesetu, centristički oporbeni političar je rekao da će zakon pokušati oboriti na vrhovnom sudu, dok je vlada nepopustljiva u nakani da reformom uravnoteži ovlasti i smanji ekskluzivna prava toga suda.

Izvršna vlast smatra da je vrhovni sud politiziran, a njezini protivnici tvrde da postoji rizik od skretanja u autoritarnom smjeru.

Uoči glasovanja, radnički sindikat Histadrut je, u nastojanju da ohrabri privremeni dogovor između desne koalicijske vlade i oporbe, zaprijetio općim štrajkom u slučaju donošenja "jednostranih" mjera.

No, ministar pravosuđa Yariv Levin, jedan od autora paketa reformi kojom bi se unijela veća ravnoteža između triju grana vlasti, ne mari za prosvjede i čini se vrlo nepokolebljiv.

"Napravili smo prvi korak u ovom povijesnom, važnom procesu da popravimo pravosudni sustav i vratimo ovlasti koje su oduzete vladi i Knesetu", rekao je Levin.

Kritičari neumoljivo tvrde da je cilj reforme zauzdavanje neovisnosti sudstva. Deseci tisuća prosvjednika izašli su u nedjelju navečer na ulice Jeruzalema kako bi se usprotivili Netanyahuovom prijedlogu o ograničenju ovlasti sudaca.

Netanyahuova vlada, u kojoj su desničari i ortodoksni Židovi, tvrdi da će predložene reforme spriječiti pretjerane ovlasti sudaca, koji ne prolaze demkratski test izbora, i osigurati bolju ravnotežu moći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:12