SLIJEDI ODMAZDA

Izrael sprema osvetu: Netanyahu i ministri dogovorili plan, obim i vrijeme napada na Iran

SAD upozorava Izrael da mora poboljšati humanitarnu situaciju u Gazi u sljedećih 30 dana ili će smanjiti slanje vojne pomoći

Prizori iz Izraela i Libanona

 /Profimedia

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu, ministar obrane Yoav Gallant i drugi ministri dogovorili su detalje o planu, obimu i vremenu napada na Iran, javlja izraelska državna televizija KAN.

Plan napada bi trebao biti predstavljen kabinetu koji bi, pak, trebao dati službeno odobrenje, prenosi Al Jazeera Balkans.

Također, kako piše Times of Israel, Gallant je rekao da će ‘uskoro odgovoriti‘ Iranu na raketne napade od 1. rujna te da će odgovor biti ‘definitivan i smrtonosan‘.

image

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant i premijer Benjamin Netanyahu

Amos Ben-gershom (gpo)/handout/Anadolu Via Afp

Ranije je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao Bidenovoj administraciji da je spreman napasti vojna, ali ne i naftna ili nuklearna postrojenja u Iranu, kazala su dvojica dužnosnika upoznatih s tim pitanjem, sugerirajući da će protunapad ipak biti ograničen kako bi se spriječio rat punih razmjera.

S druge strane, Bidenova administracija kaže da Izrael mora poboljšati humanitarnu situaciju u Gazi u sljedećih 30 dana ili će SAD smanjiti slanje vojne pomoći, piše BBC.

Matthew Hollingworth iz agencije Svjetski program za hranu UN-a (WFP) kaže da ne stiže dovoljno pomoći.

‘Nismo imali pristup i prostor za obavljanje našeg posla‘, kaže on.

‘Ništa ne ulazi na sjever Gaze. Upravo je stiglo 12 kamiona - ali to ni izbliza nije dovoljno. Trebaju nam isporuke svaki dan‘, kaže Hollingworth.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2024 23:40