NOVE OPTUŽBE

Izrael ponovo niječe da je špijunirao SAD

 Thinkstock

Izraelski ministar za strateška pitanja Yuval Steinitz u subotu je zanijekao informacije objavljene u jednom američkom listu o izraelskom špijuniranju Sjedinjenih Država, ocijenivši da te optužbe žele naštetiti vezama dviju zemalja.

Te optužbe "ostavljaju dojam da netko pokušava potkopati izvrsnu suradnju SAD-a i Izraela na obavještajnom polju", rekao je Steinitz, a prenijeli su javna televizija Channel One i vojni radio.

"Na svim susretima s američkim obavještajnim dužnosnicima i s političkim čelnicima kojima oni odgovaraju, nikada ni od koga nisam čuo" da govori o tome da bi Izrael špijunirao SAD, dodao je.

Tjednik Newsweek piše, pozivajući se na anonimne američke dužnosnike, da je Izrael išao dotle da je špijunirao sobu bivšeg potpredsjednika Ala Gorea.

Kako navodi jedan od tih dužnosnika, u prigodi Goreova posjeta Izraelu 1998. agent američke obavještajne službe je zatekao jednog uljeza dok se izvlačio iz ventilacijske cijevi u Goreovoj sobi. "Agent se zakašljao i čovjek se vratio u cijev", piše list bez drugih potankosti.

Ovo je drugi put u nekoliko dana da taj tjednik objavljuje takve optužbe.

U utorak je Newsweek pisao da je Izrael dosad špijunirao SAD više nego druge saveznike, a na posebnoj meti su bile industrijske i tehnološke tajne.

Nekoliko izraelskih ministara je zanijekalo te optužbe istaknuvši da Izrael poštuje obveze koje je preuzeo pošto je Jonathan Pollard, bivši analitičar u američkoj mornarici, 1987. osuđen na američkom sudu na doživotni zatvor zbog špijuniranja u korist Izraela.

Uhićenje Jonathana Pollarda potaknulo je krizu koja se smirila tek nakon obećanja Izraela da će prekinuti svaku špijunsku djelatnost na američkom tlu.

Voditelj na izraelskom vojnom radiju ocijenio je u subotu da bi se tim optužbama za špijunažu možda htjelo odmah u početku onemogućiti pregovore za oslobađanje Pollarda.

Dodao je da je Steinitz kazao da će u utorak o tome razgovarati s predsjednikom odbora američkog senata za obavještajna pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:32