STIGLE PROGNOZE

Izlazne ankete: AfD nije uspio pobijediti na važnim izborima u Njemačkoj, vodi Scholzov SPD

Prognoze objavljene prije izbora u Brandenburgu tvrdile su da bi izbore trebao osvojiti AfD, pogotovo nakon što je 1. rujna pobjedila u saveznoj državi Tiringiji

Dietmar Woidke

 Tobias SCHWARZ/AFP

Rezultati izlaznih anketa objavljeni u nedjelju u 18 sati nakon što zatvorena birališta u saveznoj državi Brandenburg u Njemačkoj sugeriraju da bi pobjedu mogla odnijeti Socijaldemokratska stranka (SPD), a ne krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD), piše The Guardian.

image

Članovi SPD-a nakon objave rezultata izlaznih anketa

Tobias SCHWARZ/AFP

Prema izlaznoj anketi koju je provela televizijska postaja ARD, SPD osvaja 31 posto glasova, AfD 30, Kršćansko-demokratska unija (CDU) 12 posto, Savez Sahra Wagenknecht (BSW) također 12, a Zeleni pet. The Guardian navodi da su etablirane stranke rekle da neće ući u koaliciju s AfD-om.

Prema izlaznoj anketi koju je provela TV postaja ZDF, SPD osvaja 32 posto glasova, AfD 29, BSW 12, CDU 11,4, a Zeleni pet.

Prognoze objavljene prije izbora u Brandenburgu tvrdile su da bi izbore trebao osvojiti AfD, pogotovo nakon što je 1. rujna pobjedila u saveznoj državi Tiringiji. Uz to, krajnje je desna stranka zamalo pobijedila i u Saskoj. AfD je tako postala prva krajnje desna stranka nakon Drugog svjetskog rata koja je pobijedila na izborima u nekoj njemačkoj saveznoj državi.

AfD je u nedjelju svoj rezultat (na temelju izlaznih anketa) u Brandenburgu nazvao uspjehom.

image

Hans-Christoph Berndt iz AfD-a

John MACDOUGALL/AFP

Dietmar Woidke, šef brandenburškog ogranka SPD-a, rekao je da su mu rezultati izlaznih anketa donijeli olakšanje. "Rekli smo da je naš cilj da naša zemlja ne dobije veliki smeđi pečat", rekao je Woidke te pozvao članove SPD-a da se ne predaju euforiji jer konačni rezultati izbora još nisu stigli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:32