POBJEDA LJEVICE

Izbori potvrdili: Francuzi su umorni od Sarkozyja

Analitičari upozoravaju da se u dvije godine prije predsjedničkih izbora popularnost Nicolasu Sarkozyju vrlo lako može vratiti
French President Nicolas Sarkozy speaks during a debate with several ministers to discuss the priorities of the "grand loan" (Grand Emprunt), on December 8, 2009 in Geispolsheim, eastern France. AFP PHOTO ERIC FEFERBERG
 AFP

PARIZ - Francuska se umorila od svoga hiperaktivnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja , pokazao je jučer prvi krug regionalnih izbora, no zato su stranke danas neumorno tražile koalicijske partnere za drugi krug.

Prema izbornim pravilima, za ulazak u drugi krug nužno je deset posto glasova iz prvog kruga ili pet posto ako je stranka u koaliciji. Budući da su desne stranke, predvođene predsjednikovim UMP-om, dobile samo 39,9 posto glasova, a lijeve, predvođene oporbenim socijalistima, ukupno 53,5 posto, očekuje se da bi se za tjedan dana politička karta Francuske mogla “zacrvenjeti” od sjevera do juga, s eventualnom iznimkom Alsacea i Korzike.

Referendum o predsjedniku

Socijalisti su regionalne izbore - posljednje prije predsjedničkih koji bi se trebali održati 2012. godine - pokušali pretvoriti u referendum o predsjedniku Sarkozyju.

Sada su dobili zamah i tvrde da su rezultati promijenili političku sliku nacije. No, analitičari upozoravaju da se manje od polovice birača uopće udostojilo izaći na birališta te da su socijalisti potukli konzervativce na regionalnim izborima 2004., a zatim spektakularno izgubili na predsjedničkim izborima 2007. godine. Baš kao i tada, socijalisti su i dalje podijeljeni i oko politike i oko kandidata, i još nemaju osobu koja bi se za dvije godine mogla suprotstaviti Sarkozyju.

I to unatoč tomu što je njemu popularnost s visokih 65 posto početkom mandata pala na 35 posto. No, zapravo nije ništa neobično da predsjednik sredinom mandata izgubi na popularnosti, posebno u situaciji globalne krize.

Kao kandidat, Nicolas Sarkozy je plijenio entuzijazmom, vizijom i energijom. Obećavao je da će Francuska postati ekonomska sila i frenetično najavljivao je reforme. No, onda se suočio sa stvarnošću, točnije s krizom. Francuska je izašla iz recesije, ali ljudi svakodnevno ostaju bez posla. Javnost, zabrinuta zbog nezaposlenosti i imigracije, dijelom se okrenula ekstremnoj desnici.

I dalje nacionalna sila

- Predsjednik je proglašavao Nacionalni front potučenim, mrtvim, pokopanim. Ovo pokazuje da smo mi i dalje nacionalna sila, s izglednom sudbinom da postanemo još jači - rekao je lider stranke Jean Marie Le Pen.

‘Crvena’ Martina i ‘Zeleni’ Dany ruše vlast UMP-a

Martine Aubry (59) - Gradonačelnica Lillea čelno mjesto francuskih socijalista osvojila je 2008., kada je na stranačkim izborima tijesno pobijedila predsjedničku kandidatkinju Segolene Royal. Kći bivšeg predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa, u politici je od 1974.

- Ne želimo politiku koja uništava ono što je Francuskoj najdraže: model socijalne države, jednakost, bratstvo - govorila je u ovoj kampanji Aubry.

Cohn-Bendit (64) -Tijekom šezdesetosmaških prosvjeda poznat kao Dany le Rouge (Crveni Dany), supredsjedatelj je grupe Europskih zelenih i Europskog slobodnog saveza u Europskom parlamentu, pa je sada poznat kao Dany le Vert (Zeleni Dany).

Cohn-Bendit poznat je po zalaganju za slobodu imigracije, legalizaciju lakih droga, zatvaranje nuklearki, ali i za liberalnu ekonomsku politiku, potporu vojnoj intervenciji u BiH i Afganistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 19:38