ZATVOR MU JE BIO DOM

Izašao na slobodu nakon 68 godina. Krivnju ni danas ne priznaje: ‘Nikoga nikad nisam ubio!‘

Joseph Ligon (83) imao je samo 15 godina kada je osuđen na doživotni zatvor nakon što je 1953. sudjelovao u nizu pljački i napada
 PA Dept. of Corrections

Maloljetni zatvorenik u SAD-u 's najdužim stažem' pušten je u četvrtak na slobodu nakon što je proveo 68 godina iza rešetaka prilikom čega je cijelo vrijeme isticao kako on nije nikoga ubio.

Joseph Ligon (83) imao je samo 15 godina kada je osuđen na doživotni zatvor nakon što je 1953. sudjelovao u nizu pljački i napada sa skupinom pijanih tinejdžera u Philadelphiji, pri čemu je smrtno stradalo dvoje ljudi.

Četiri godine kasnije savezna država Pennsylvania smanjila je kazne za njega i još 500 drugih maloljenih zatvornika osuđenih na doživotni zatvor.

Godine 2017. Ligonu je ponovno izrečena kazna - na 35 godina zatvora i tada je dobio priliku da pristane na uvjetnu kaznu, no on je to odbio.

- Želio bih biti slobodan. S uvjetnom kaznom morate biti pod nadzorom, ne možete bez dopuštenja ni grad napustiti - kazao je.

Njegov odvjetnik Bradley Bridge tražio je prošle godine od saveznog suda njegovo puštanje na slobodu.

- Ustav zahtijeva da se cjelokupna kazna izrečena maloljetniku individualizira. Jedna kazna koja svima odgovara nije u skladu sa ustavom -napisao je, a u studenom je njegov prijedlog prihvaćen te je naređeno da se Ligonu ili izrekne ponovna kazna ili da ga se pusti na slobodu u roku od 90 dana.

Ligon je iz zatvora izašao u četvrtak.

- To za mene nije bio tužan dan - rekao je ovaj 83-godišnjak koji se većinu vremena u zatvoru držao po strani i radio kao domar, a naučio je tamo pisati i čitati. U slobodno vrijeme trenirao je boks i redovito vježbao.

Ligon je rođen u Alabami u vrlo siromašnoj obitelji. Nakon što se preselio u Philadelphiju, krenuo je u osnovnu školu no pao je četvrti razred jer je bio nepismen. Među vršnjacima nikako nije bio prihvaćen te je s 15 godina upao u loše društvo.

Stotine zatvorenika 70-ih je pušteno na slobodu u procesu pomilovanja, no Ligon nikad nije htio priznati da je počinio zločin.

- Ja sam jedna vrlo tvrdoglava osoba. Takav sam rođen - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 04:14