PRIKUPILI 1,6 MLRD EURA

Iz Praga stiže spas za Ukrajinu: ‘Prve isporuke streljiva stižu u Kijev već za nekoliko dana‘

Prvi deseci tisuća komada streljiva kalibra 155 mm bit će isporučeni u lipnju

Petr Fiala

 Ludovic Marin/Afp

Inicijativa Češke za ubrzanje isporuke streljiva Ukrajini prikupila je 1,6 milijardi eura, a prve isporuke trebale bi krenuti za nekoliko dana, rekao je u utorak češki premijer Petr Fiala.

Ugošćujući ukrajinskog premijera Denisa Šmihala i čelnike nekih saveznika iz Europske unije u Pragu, Fiala je uoči njihova sastanka rekao da će se prve isporuke iz inicijative, koja se opskrbljuje izvan EU-a, dogoditi u lipnju.

"Prvi deseci tisuća komada streljiva kalibra 155 mm bit će isporučeni u lipnju", rekao je Fiala. "Ukrajina može očekivati ​​prvu isporuku sljedećih dana."

Ukrajina je apelirala na zapadne saveznike da pojačaju vojnu pomoć kako bi joj pomogli u odbijanju ruskih snaga. Česi su preko tima vladinih dužnosnika i privatnih tvrtki radili na nabavi streljiva iz cijelog svijeta. Fiala je rekao da je dosad prikupljen novac došao od 15 članica EU-a i NATO-a, ne navodeći pojedinosti.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon sastanka navodi se da se s trenutnim financiranjem "očekuje osigurati donacija od pola milijuna komada topničkog streljiva prije kraja godine".

Dodali su da će inicijativu nastaviti koliko god bude potrebno.

U razgovorima u Pragu sudjelovali su nizozemski premijer Mark Rutte, danska premijerka Mette Frederiksen, latvijska premijerka Evika Silina i poljski predsjednik Andrzej Duda.

Nekoliko je zemalja proteklih mjeseci obećalo podržati ovu inicijativu. Njemačka je u travnju rekla da će podržati Ukrajinu s 180.000 granata kao doprinos češkom planu, po cijeni od 576 milijuna eura.

"Potrebno nam je (streljivo) na prvim linijama što je prije moguće", rekao je Šmihal.

"Drugo područje današnje rasprave je opskrba Ukrajine protuzračnim obrambenim sustavima za osiguranje neba. Potrebno nam je, kao minimum, sedam sustava Patriot i modernih borbenih zrakoplova što je prije moguće", dodao je.

Duda je rekao da je Poljska spremna pomoći u transportu streljiva u susjednu Ukrajinu u sklopu češke inicijative.

Također u utorak, Nizozemska je rekla da će Ukrajini isporučiti dijelove protuzračnog obrambenog sustava Patriot te da razgovara s drugim zemljama kako bi sastavili kompletan sustav.

Fiala je, u primjedbama ranije tog dana, također ponovio stav glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga rekavši da bi zapadne zemlje trebale ukinuti ograničenja koja su Ukrajini branila korištenje doniranog oružja za napad na ruski teritorij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 06:50