PADAJU DIONICE VLASNIKA ZABE

Italija već trpi zbog Libije, Hrvatska je iduća na redu?

Mogući prekid dotoka plina i nafte iz Libije imao bi neugodne posljedice za Italiju

ZAGREB - Najveće ekonomske štete zbog političkih nereda u Libiji trpi Italija, čije tvrtke imaju milijarde eura vrijedne poslove u toj afričkoj zemlji, a veze su učvršćene i vlasničkim odnosima. S obzirom na to da su neke talijanske tvrtke, ponajprije bankarska grupacija UniCredit i energetska kompanija ENI, snažno prisutne i u Hrvatskoj, posredan utjecaj libijske krize mogao bi se osjetiti u i Hrvatskoj.

Libijski državni fond koji drži obitelj Moamara Gadafija posjeduje 7,6 posto UniCredita, vlasnika Zagrebačke banke od 2002. godine.

Milanska burza

Zbivanja u Libiji očito su zabrinula ulagače na milanskoj burzi, pa je cijena dionice UniCredita u ponedjeljak pala 5,75 posto, a u utorak dodatnih 1,8 posto. Ulagače na Zagrebačkoj burzi, međutim, to za sada nije uznemirilo. Dionica Zagrebačke banke od ponedjeljka je stabilna i cijena se kreće oko 260 kuna.

Libija je postala dioničar UniCredita u jeku krize 2008., kada je talijanska banka trebala svježi kapital. Guverner libijske centralne banke Fahrat Omar Bengdara ujedno je postao potpredsjednik UniCredita. Iako mnogi vjeruju da je to talijanskoj banci donijelo nužnu stabilnost, smatra se da je to jedan od razloga što je morao otići Alessandro Profumo, čelnik banke dugih 15 godina. Neki od vrlo utjecajnih dioničara zamjerili su mu što je dopustio da Libija poveća svoj vlasnički udjel u UniCreditu. On je tvrdio da je libijski fond dionice kupio na otvorenom tržištu. Ipak, analitičari ne očekuju će vlasnički udjel libijskog fonda negativno utjecati na poslovanje UniCredita.

240.000 barela

Druga talijanska tvrtka s čvrstim vezama je ENI, kompanija koja je u Libiji od 1959. godine i dnevno proizvodi 244.000 barela nafte. Njene dionice u ponedjeljak su pale 5,12 posto. ENI je dugogodišnji partner Ine u projektima istraživanja i proizvodnje plina, a od početka ove godine postao je novi glavni dobavljač plina za hrvatsko tržište.

No, ENI, kao i mnoge druge europske kompanije, počeo je zatvarati operacije u Libiji. Radi sigurnosti, postupno će isprazniti i plinovod Greenstream kojim se transportira plin iz Libije u Italiju “jer upravljanje plinovodom postaje sve složenijim nakon nereda u toj sjevernoafričkoj zemlji”. U Italiji se smatra da to u ovom trenutku ne može ugroziti energetsku sigurnost jer je već kraj zime, a razina pričuva je zadovoljavajuća. Isto vrijedi i za Hrvatsku. U Ini kažu da potrebe za 65 posto potreba za prirodnim plinom namiruje iz vlastite proizvodnje, dok se oko 35 posto uvozi.

Glavni partneri

- Eni je pouzdana kompanija s dugogodišnjim iskustvom u cjelokupnom plinskom poslovanju, te s uspješnom suradnjom s gotovo svim važnim igračima u međunarodnom energetskom sektoru. U tom smislu ne vidimo razloga za zabrinutost za sigurnu opskrbu, odnosno isporuku ugovorenih količina od strane Enija, kažu u Ini. ENI je glavni strani ulagač u Libiji, a Italija je glavni libijski trgovinski partner i četvrtinu nafte uvozi iz te zemlje.

Kako je Libija ušla u Unicredit

2002. - Zagrebačka banka prelazi u vlasništvo talijanske banke UniCredit

2008. - suvlasnik UniCredita postaje libijski državni fond koji stječe udjel od 7,6 posto

2010. - smijenjen Alessandro Profumo, čelnik UniCredita, među ostalim i zato jer je dopustio da Libijci povećaju udjel u banci

1959. kompanija ENI počela poslovati u Libiji

23,3 posto nafte i 12 posto plina uvozi iz Libije

2010. ENI postao glavni dobavljač plina za Hrvatsku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:27