BERLUSCONI: PAD ILI OPSTANAK?

Italija: Pod istragom 'prijelazni rok' za kupoprodaju zastupnika

 AFP

RIM - U Prokuri (javnom tužilaštvu) u Rimu otvorena je istraga o kupoprodaji zastupnika i senatora, sve žešćoj kako se bliži 14 prosinca, dan kada će se u Senat i u Zastupničkom domu odvojeno glasati o povjerenju, tj. o opstanku ili padu vlade Silvija Berlusconija .

Zahtjev za pokretanje istrage podnio je vođa Italije vrednota Antonio Di Pietro, i sâm svojedobno javni tužilac koji je 1994 u aferi „Čiste ruke“ skršio Bettina Craxija, Arnalda Forlanija i s njima svu elite „prve“ Talijanske Republike, paradoksalno otvorivši prostor za uspon na vlast Silviju Berlusconiju. Prokura je, međutim, naglasila da je istragu još ranije pokrenula i sama, na temelju brojnih novinskih članaka. Uostalom, ima zastupnika koji se nisu ustručavali javno iznositi svoje uvjete za opstanak u jednoj ili prijelaz u drugu političku opciju.

Predsjednik Zastupničkog doma Gianfranco Fini, koji nastoji srušiti sadašnju vladu i prisiliti Berlusconija da proširi svoju koaliciju pod uvjetima koje će u diktirati Fini i demokršćanin Pier Ferdinando Casini, usporedio je sadašnje stanje s prijelaznim rokom u profesionalnom nogometu.

U talijanskome izbornom sustavu, kao i u hrvatskome, vođa stranke ima presudnu ulogu u odabiranju kandidata za Parlament, što zapravo znači da vođa vladajuće stranke ili koalicije ima i presudnu ulogu u donošenje odluka u Parlamentu, čime je zakonodavno vlast podvrgnuta izvršnoj vlasti, umjesto da je nadzire, a sustav se doima kao sraz ili savez nekoliko stranačkih političkih monarhija. Utoliko je lakše stranačkim vođama, a osobito onima na vlasti, podvrgnuti državnu politiku osobnim interesima, katkada političkima, a kadikad i posve privatnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 00:28