ČELNIK POBUNJENIČKE VLADE U RIMU

Italija plaća dugove Libiji

Talijani vjeruju da s promjenom vlasti neće izgubiti pozicije u Libiji
 AFP

RIM - Mahmud Džibril, predsjednik libijskoga Nacionalnoga prijelaznog vijeća (pobunjeničke vlade), došao je danas u Milano na razgovor s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem, dan pošto je u Parizu pohodio francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Italija je svjesna da zasad nije na prvom mjestu simpatija nove vlasti, ali se nada da je Džibrilov dolazak predznak da Italija neće izgubiti poziciju u Libiji, gdje je bila glavni vanjskotrgovački partner. Rim za to plaća znatnu cijenu: oglasio je kao svoj uspjeh da je Džibril, uoči dolaska u Milano, potvrdio da je i dalje na snazi talijansko-libijski ugovor koji je Berlusconi potpisao s Gadafijem i kojim se obavezao dati Libiji 5 milijardi dolara u 25 godina.

Džibril zahtijeva da Italija plati plaće i druge troškove koje duguje u Libiji od početka sukoba. Berlusconi je Džibrilu obećao da će Italija odmah “razlediti” zaplijenjenih 350 milijuna eura libijskog kapitala.

Ostalo je bila fluidna politika: talijanski zahtjev Džibrilu da uvrsti u vlast sve “elemente civilnog društva” i da “ne progoni poražene”, te libijski zahtjev Berlusconiju da pomogne oslobođenje Tripolija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:58