COVID-19

Italija istražuje smrti od koronavirusa u domovima umirovljenika

 AFP

Talijanski tužitelji žele utvrditi je li nepažnja pomogla širenju epidemije koronavirusa u domovima umirovljenika u Milanu i u cijeloj regiji Lombardiji, pri čemu je umrlo više stotina ljudi, objavio je u četvrtak sudski izvor.

On je rekao da milanski tužitelj istražuje kako je epidemija rješavana u 13 domova u talijanskoj financijskoj prijestolnici. Istraga nije usmjerena zasad ni protiv jedne pojedinačne osobe, a vodi se i u drugim gradovima, uključivo Bergamo.

Njome se istražuju moguće kriminalne radnje, uključivo i ubojstvo iz nehaja, kaže izvor. Italija ima najviše smrtnih slučajeva u svijetu što u četvrtak navečer iznosi 18.279.

Od sredine ožujka, domovi su postali veliki razlog zabrinutosti kad su zdravstveni radnici i obitelji u Lombardiji počeli prijavljivati smrti brojnih pacijenata koji nisu nikad testirani na virus.

Pravosudni izvor kaže da se istraga fokusira na uredbu od 8. ožujka kojom su lombardijske vlasti zatražile od lokalnih staračkih domova da preuzimaju pacijente otpuštene iz bolnica, u pokušaju da oslobode prenapučene odjele.

Neki liječnici i sestre kažu da se na taj način širila infekcija jer domovi nisu imali odgovarajuću zaštitu.

Čelnik zdravstvenih službi u Lombardiji Giulio Gallera nazvao je medijske navode pretjerivanjem i kazao da je od 2000 ljudi premještenih iz bolnica u druge ustavnove njih samo 150 smješteno u domove, i to na odjele odijeljene od drugih.

"Ta je mjera bila ključna u očuvanju života u vrijeme kada nismo mogli naći ni kut na intenzivnoj njezi u koji bismo stavili nosila", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 00:42