DVA DEKRETA

ISW: ‘Putinova nova vojna zapovijed priprema je za rat velikih razmjera s NATO-om!‘

Lenjingradska vojna oblast, smještena u blizini Finske, ključna je komponenta ruskih oružanih snaga

Vladimir Putin

 Alexander Kazakov/Afp/Profimedia/Alexander Kazakov/afp/profimedia

Novi vojni dekreti ruskog predsjednika Vladimira Putina o ponovnom uspostavljanju Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga pokazuju da se on priprema za potencijalni rat velikih razmjera s NATO savezom u budućnosti, izvijestio je američki Institut za proučavanje rata (ISW), prenosi Newsweek.

Kremaljski su propagandisti rutinski upozoravali na prijeteći svjetski rat. Veze između Washingtona i drugih država članica NATO-a i Moskve postale su sve zategnutije zbog Putinove odluke o pokretanju potpune invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Ruski dužnosnici i gosti na ruskoj državnoj televiziji pozvali su na udare na američkom i zapadnom tlu zbog pomoći i oružja koje su Bidenova administracija i druge članice NATO-a dale Kijevu.

Ruski je predsjednik u ponedjeljak potpisao dekrete kojima se reorganizira vojno-administrativni ustroj Rusije. Jedan od dekreta lišava rusku Sjevernu flotu statusa zajedničkog stožera. Drugi dekret formalno ponovno uspostavlja Lenjingradsku vojnu oblast i Moskovsku vojnu oblast. Pritom Lenjingradska vojna oblast preuzima većinu teritorija koji je ranije bio pod ruskom Sjevernom flotom, a Moskovska vojna oblast preuzima većinu teritorija koji je prethodno bio pod Zapadnom vojnom jedinicom, objavio je ISW u svojoj najnovijoj analizi sukoba u Ukrajini.

ISW ističe i da drugi dekret koji je Putin potpisao uključuje i četiri regije Ukrajine koje je Rusija pripojila u jesen 2022.: Hersonsku, Zaporišku, Donjecku i Lugansku oblast, kao i Krim, okupiran 2014.

- Uključivanje okupiranih i neokupiranih dijelova ukrajinskog teritorija sugerira da Rusija zadržava maksimalističke ciljeve u Ukrajini i nastoji u potpunosti apsorbirati svih pet ukrajinskih teritorija u Rusku Federaciju, piše ISW.

Ponovna uspostava Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga podržava paralelne ciljeve konsolidacije i kontrole nad ruskim operacijama u Ukrajini te pripreme za potencijalni budući konvencionalni rat velikih razmjera protiv NATO-a u dugom roku, smatraju u ISW-u.

Ruski vojni analitičar Jurij Fedorov ranije je za rusku istraživačku stranicu Agentstvo rekao da ponovna uspostava Lenjingradskog vojnog okruga znači da se Rusija sprema za moguće sukobe s baltičkim zemljama i NATO savezom.

Lenjingradska vojna oblast, smještena u blizini nove NATO članice Finske, ključna je komponenta ruskih oružanih snaga koja nadzire dijelove nacionalne obrambene strategije u zapadnoj regiji Rusije.

Finska i Rusija imaju granicu dugu 1287 kilometara. Finska se NATO savezu pridružila prošle godine kao odgovor na Putinovu potpunu invaziju na Ukrajinu. Baltičke države - Estonija, Litva i Latvija, tijekom cijele invazije su radile na jačanju svoje obrane dok su slale pomoć Ukrajini.

Švedska je uklonila i posljednju prepreku za pridruživanje NATO savezu kada je mađarski parlament u ponedjeljak ratificirao njezin zahtjev za pridruživanjem tom savezu.

Lenjingradski je vojni okrug 2010. spojen s Moskovskim okrugom, Sjevernom i Baltičkom flotom u Zapadni vojni okrug. Međutim, u kolovozu prošle godine je ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio aktivno formiranje tih vojnih oblasti, piše Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 00:26