JAČANJE EKSTREMIZMA

Istraživanje koje zabrinjava: Čak 13 posto stanovnika Njemačke želi novog Führera

Istraživanje ukazuje na posebno negativan stav prema muslimanima

BERLIN - Radikalni, rasistički stavovi sve su prisutniji i u njemačkom društvu, zaključak je studije koju je provela zaklada Friedrich-Ebert i objavila u srijedu.

Previše stranaca

Studija potvrđuje snažan otklon javnosti prema desnim, ekstremnim stavovima, pa tako 35,6 posto ispitanika smatra da je Njemačka “u opasnoj mjeri” prenapučena strancima. Njihov dolazak čak trećina ispitanika ne vidi kao ekonomsku migraciju, nego kao želju da iskoriste sustav socijalnih beneficija koje nudi Njemačka. Jednaki postotak ispitanika smatra da bi strance, u uvjetima smanjenja broja radnih mjesta, trebalo vratiti u zemlje iz kojih su došli.

178 stranica

U studiji pod naslovom “Srednji stalež u krizi - desno ekstremni svjetonazori u Njemačkoj 2010.” na 178 stranica ispitano je 2411 osoba u dobi od 19 do 90 godina iz svih društvenih skupina. Odgovori, u usporedbi s istim istraživanjem prije dvije godine, pokazuju ozbiljno jačanje radikalizma.

Vjerski obredi

Prema rezultatima, u ksenofobe se može ubrojiti 25 posto stanovništva, a prije dvije godine tako se moglo ocijeniti 20 posto ispitanika. Posebno je negativan stav prema muslimanima, pa čak 58,9 posto ljudi smatra da bi trebalo ograničiti islamske vjerske obrede. Za mnoge je iznenađujući podatak da 13 posto ispitanika priželjkuje pojavu novog “vođe”.

Anketari su koristili termin “Führer” kako bi naglasili vezu s krajnjim ekstremizmom pa je razumljivo da je glasnogovornik kancelarke Angele Merkel rezultate ocijenio “prilično zastrašujućima”.

Naime, 10 posto ispitanika drži da je nacionalsocijalizam imao “dobrih strana”, dok 17 posto ispitanika smatra da Židovi “imaju prevelik utjecaj”.

Istovjetne ideje

Zaklada Friedrich-Ebert je bliska njemačkim socijaldemokratima (SPD). Ovim se istraživanjem pokazalo kako i u Njemačkoj jačaju iste ideje kao i drugdje u Zapadnoj Europi.

Za jačanje desnice kriva je kriza

Analitičari navode nekoliko razloga ovako snažnog otklona prema ekstremizmu. Globalna financijska kriza jedan je od ključnih razloga jačanja radikalizma koji zabrinjava jer je sve prisutniji kod glasača desnog centra, ali i vidljiv kod glasača lijevog centra. Autori istraživanja su istaknuli da dobar dio krivnje snose i političke elite koje nisu uspjele djelovati na javnost. Nezadovoljstvo vladama i opozicijom mnogi su analitičari već prije naveli kao razlog za rast ekstremne desnice u cijeloj Europi.

Brojke:

17% - ispitanih smatra da Židovi imaju prevelik utjecaj

10% - smatra da je nacionalsocijalizam imao dobrih strana

58,9% - smatra da muslimanima treba ograničiti vjerske obrede (na istoku to misli 75,5 posto)

35,6% - smatra da je zemlja prenapučena strancima

31% - smatra da stranci dolaze iskoristiti prednosti njemačkog socijalnog sustava

31% - smatra da bi strance trebalo vratiti kući ako nema posla

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 01:27