TAJNA ISTRAGA

Istražitelji NATO-a i agencije za borbu protiv narkotika: Afganistansko ratno zrakoplovstvo glavni je prijevoznik heroina

ZAGREB - Sudjeluju li časnici afganistanske vojske u krijumčarenju opijuma i heroina unutar Afganistana? Koriste li za transport zrakoplove koje im je kupio Washington? Jesu li povezani s ilegalnim trgovcima oružja? I zašto je afganistanski pukovnik Ahmed Gul ubio osmoricu američkih pilota na kabulskom aerodromu u travnju prošle godine?

Kad dobiju odgovore na ova pitanja, vojni istražitelji NATO-a i detektivi DEA-e u Afganistanu riješit će slučajeve koji im trenutno leže na stolu, piše Wall Street Journal. Izvori tog američkog lista tvrde da u ovom trenutku traju dvije paralelne istrage američkih vlasti o drogi u Afganistanu koje su povezane.

Sumnjivi motivi

Američka vojska od samog početka ima problema s afganistanskim kadrom. Zadatak osposobljavanja Afganistanaca za preuzimanje brige o sigurnosti zemlje nakon odlaska savezničkih snaga od samog se početka spoticao o problem droge. Afganistanske regrute američki su treneri u pauzama nalazili kako puše hašiš, po kojem je, uz široka opijumska polja, Afganistan dobro poznat. Bilo je i slučajeva da se lokalno muško stanovništvo prijavljuje u vojsku zbog pušaka i druge opreme koje su potom prodavali na crnom tržištu.

Na repertoaru istražitelja ovaj su put visokopozicionirani časnici zračnih snaga. Nekoliko njih su, sumnja se, zajedno s dužnosnicima afganistanske vlade sudjelovali u krijumčarenju heroina i oružja vojnim zrakoplovima ili u najboljem slučaju ‘žmirili’ na ilegalne aktivnosti.

General pukovnik Daniel Bolger, šef NATO-ova programa za osposobljanje afganistanskih vojnika, potvrdio je postojanje takvih optužbi. One navodno dolaze od ‘vjerodostojnih afganistanskih izvora’ i pripadnika savezničkih snaga. No Bolger je upozorio kako je riječ o preliminarnoj istrazi u ranoj fazi te rekao kako još nema nikakvih dokaza. DEA je odbila komentirati navode o istrazi.

Važna graa privrede

Ta zemlja svjetski je izvor heroina broj jedan. Prema UN-ovim podacima, u Afganistanu se odvija 90 posto globalne ilegalne proizvodnje. Prije američke invazije u svemu su sudjelovali i neki članovi talibanske opozicije - borba protiv ekstremističkog režima djelomično se financirala od droge.

Rušenjem talibana u redovnu vojsku ušli su neki opozicijski borci s odličnim vezama u opijumskom poslu. Prekid se dogodio jedino 2001., a no već iduće godine biznis je obnovljen.

Vjeruje se kako danas 15 posto BDP-a zemlje čini trgovina drogom. Posljednjih godina zabilježen je snažan rast proizvodnje, rijetkog izvora prihoda siromašnih afganistanskih farmera. Dio stručnjaka tvrdi da je to odraz povlačenja stranih vojnika iz zemlje, no drugi ističu da je proizvodnja porasla od dolaska stranaca.

Osumnjičenik i ubojica

Ubojstvo osmorice časnika američkog zrakoplovstva i jednog kontraktora dogodilo se u travnju prošle godine. Pukovnik afganistanskih zračnih snaga Ahmed Gul ustrijelio je Amerikance u kabulskoj zračnoj luci, a potom presudio sebi. Bio je to najteži slučaj napada afganistanskih snaga na savezničke trupe od početka rata 2001.

Prijašnji incidenti bili su povezani s privatnim razmiricama i to se napočetku vjerovalo i za ovaj slučaj. No sad se čini kako bi incident mogao biti povezan s trgovinom drogom.

Naime, svi akteri događaja na kabulskom aerodromu bili su uključeni u ranu fazu istrage o krijumčarenju. Nekoliko savezničkih vojnika tijekom istrage je ustvrdilo kako je Gul bio umiješan i kako je do obračuna došlo u njegovu pokušaju da zaustavi istragu. Gul, čija obitelj negira da je bio povezan s kriminalom, radio je na nadzoru zračnog tereta. No vlasti ističu kako su to zasad samo spekulacije.

Sumnjivi letovi viđeni još 2010.

Prve optužbe o transportiranju droge i oružja afganistanskim vojnim zrakoplovima pojavile su se 2010. Američki časnici prijavili su da helikopteri uzlijeću s aerodroma iako ih nema na rasporedu letenja. Jedna od pista bila je naročito sumnjiva zbog učestalih noćnih slijetanja, a teret se prenosio neuobičajeno žurno. Nad tom pistom američka vojska nije imala nadzor. Istražitelji su na teren izišli prošle godine. Počeli su provjeravati rute i istraživati aktivnost na vojnim uzletištima diljem zemlje, s naglaskom na onima na sjeveru. Naime, sjeverni Afganistan ključan je za transport opijuma i heroina konzumentima u Rusiji i Europi. Polja se najvećim dijelom nalaze na jugu zemlje, ali se na odredišta šalje sa sjevera zemlje. Nema, kažu dužnosnici, naznaka da su osumnjičeni Afganistanci povezani sa stranom mafijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 15:35