SMRT IZAZVALA NEREDE

ISTRAGA SMRTI NAJZLO-GLASNIJEG GANGSTERA U BRITANIJI Je li pištolj podmetnula policija?

Policijski načelnik koji je od 2008. pratio stotinu gansgstera posvjedočio je da je Duggan bio jedan od 48 kriminalaca koje su smatrali najopasnijima, ne samo u Londonu, već i u europskim razmjerima

Mark Duggan (29), čija je smrt izazvala velike nerede u Velikoj Britaniji u ljeto 2011., s petero žrtava i brojnim zapaljenim zgradama i automobilima, pa i spaljenom zgradom policijske postaje u Manchesteru, bio je jedan od najvećih nasilnika među gangsterima u Velikoj Britaniji. Ubio ga je s dva metka policijski snajperist kada je Duggan istrčao iz taksija, a prema navodu policajca gangster je u ruci držao pištolj omotan u čarapu.

No, policija je pištolj pronašla šest metara dalje od mjesta njegove pogibije, s druge strane zida, što je izazvalo nagađanja da nije bio naoružan i da je pištolj kasnije podmetnut. U vrijeme smrti Duggan je bio na ecstasyju.

Neredi u Londonu nakon pogibije Marka Duggana

Zbog sumnji u okolnosti pogibije Marka Duggana pokrenuta je istraga smrti ovog visokopozicioniranog člana zloglasne bande Tottenham ManDem (TMD). Policijski načelnik Michael Foote, čija je jedinica od 2008. pratila stotinu gansgstera, posvjedočio je da je Duggan bio jedan od 48 kriminalaca koje su smatrali najopasnijima, ne samo u Londonu, već i u europskim razmjerima.

VIDEO, FOTO Neredi u Velikoj Britaniji: Preminula prva žrtva, gorjela policijska postaja u Manchesteru

Prema policijskim informacijama, Duggan je bio uključen u oružane zločine i prodaju droge, a na Božić 2010. upucao je jednu osobu u noćnom klubu, te je nekoliko mjeseci kasnije pucao na prakiralištu kluba. Banda TMD poznata je po pljačkanju konkurentnih dilera droge, a članovi bande često su se pojavljivali naoružani u noćnim klubovima.

FOTO, VIDEO Olupine automobila, staklo pod nogama i miris paljevine. Tako danas izgleda Tottenham

Mjesec dana prije nego što je ubijen policija je dobila informaciju da je sakrio pištolj marke beretta kod svoje djevojke.

Slučaj njegove pogibije izazvao je podvojene reakcije u Velikoj Britaniji, pa je tako nekoliko dana prije otvaranja nove istrage sudac Keith Cutler pozvao na minutu šutnje zbog "žalosnog gubitka" Dugganovog života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 10:41