MASAKR U FRANCUSKOJ

ISPOVIJEST PARIŠKOG MEDICINARA 'Napad me zatekao u kafiću. Vidio sam osobu na podu, razderao mu majicu da pružim prvu pomoć i ugledao žice...'

Pariz, Francuska, 131115.U nizu teroristickih napada koji su u petak navecer pogodili Pariz ubijeno je najmanje 120 ljudi.Ozlijedjeno je oko 200 ljudi, od kojih 80 tesko.Napadi su izvedeni u koncertnoj dvorani Bataclan, blizu stadiona Stade de France, u pariskim restoranima Le Carillon, Le Petit Cambodge i La Belle Equipe te u trgovackom centru Les Halles u 10. i 11. cetvrti. Na fotografiji: evakuacija i zbrinjavanje ljudi ozlijedjenih u napadu na koncertnu dvoranu Bataclan.Foto: Stephane Allaman / SIPA / CROPIX *** Local Caption *** 00730519
 Stephane Allaman/ SIPA / CROPIX

Krvavi teroristički napad u Parizu odnio je 130 života i zgrozio cijeli svijet koji je zajednički stao uz Francusku. Devet terorista sudjelovalo je u pokolju, a jedna od napadnutih lokacija bila je i Comptoir Voltaire cafe.

Tamo se našao medicinski tehničar David koji je za Guardian ispričao svoje iskustvo tijekom kobnog petka. On je u restoranu/kafiću Voltaire večerao s prijateljem kad je eksplozija zatresla terasu. Odmah se okrenuo i ugledao ranjenu osobu koja je ležala između razbacanih stolova i stolica. Budući da čovjek naizgled nije imao težih ozljeda, ali je bio bez svijesti, David je pojurio prema njemu i započeo s pružanjem prve pomoći tj. s postupkom reanimacije.

No, kada je razderao majicu tog čovjeka, David je shvatio da ovdje nije riječ o žrtvi, kako je mislio, eksplozije plina u kafiću: "Vidio sam četiri žice oko njegova tijela: bijelu, crnu, crvenu i narančastu... Shvatio sam da je riječ o bombašu samoubojici."

Čovjek kojeg je David pokušao oživjeti bio je Brahim Abdeslam, jedan od napadača koji je prije nego što je kod kafića Voltaire aktivirao eksplozivni pojas, pucao na žrtve na drugim lokacijama u 10. i 11 arondismanu. Srećom, pokraj kafića Voltaire sa sobom u smrt nije povukao nijednu osobu.

David je nastavio priču: "Prva žica koju sam vidio bila je crvena, mislim da je bilo riječ o detonatoru jer je imala nešto na kraju."

U trenutku njegovog jezivog otkrića stigli su vatrogasci kojima je odmah rekao što je vidio. "Jedan od njih me pogledao i počeo vikati da se svi evakuiraju!"

David kaže da nije vidio trenutak kada je Brahim Abdeslam ušetao u restoran, ali vjeruje da je sjedio na terasi kad je detonirao eksploziv. Policija mu je kasnije rekla da je eksplodirao samo dio bombe. "Razmišljao sam o tome kad sam ga položio na pod i započeo reanimaciju - budući da se tu radi o energičnim pokretima i ja sam mogao umrijeti" - zaključio je David.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:44