RASNE NAPETOSTI

ISPOVIJEST KOJA ĆE ZAPALITI AMERIKU Zašto sam prosvirao glavu mladom crncu

'Kada sam ga zgrabio osjećao sam se kao 5-godišnjak koji drži za ruku Hulka Hogana'
 AFP, St Louis County

Odluka velike porote prema kojoj neće goniti policajca Darrena Wilsona (28) zbog ubojstva nenaoružanog afroameričkog tinejdžera Michaela Browna (18) razbuktala je nove žestoke sukobe i pljačke u američkom gradiću Fergusonu, u saveznoj državi Missouri.

Koliko će oni potrajati ne može se procijeniti, ali smirivanju situacije zasigurno neće pridonijeti objavljivanje Wilsonova iskaza kojeg je dao nakon fatalnog 9. kolovoza, a na temelju kojeg je porota odlučila da nema temelja za gonjenje.

Policajac je u iskazu iz svoje perspektive detaljno ispričao što se zapravo dogodilo kobnog kolovoškog dana. Neuobičajenu odluku da se taj iskaz objavi donio je kontroverzni tužitelj Robert McCulloch, a osim iskaza objavljene su i fotografije policajca poslije tragedije na kojima se mogu vidjeti posljedice borbe s mladićem.

- Kada sam ga zgrabio osjećao sam se kao 5-godišnjak koji drži za ruku Hulka Hogana - rekao je Wilson aludirajući na tinejdžerovih dva metra visine i masu od 130 kilograma.

Sve je počelo kada je policajac, kako sam kaže, mirno prišao Brownu njegovom prijatelji Dorianu Johnsonu kako bi ih upozorio da ne hodaju ulicom nego pločnikom.

Policajac je u sukobu s ubijenim mladićem zadobio nekoliko modrica. Foto: St Louis County

Oni su na to samo odgovorili da su blizu kuće, ali policajac nije bio sretan odgovorom.

- U redu, ali što ne valja s pločnikom - uporan je bio policajac, na što mu je Brownov prijatelj navodno drsko odgovorio.

- J*** se, reci što imaš za reći.

Nakon toga je policajac odlučio otići, ali se vratio kako bi ponovno porazgovarao s njima. Tada ga je Brown navodno iznenada udario započevši borbu prilikom čega je pokušao izvući policajca iz automobila.

Policajac Wilson je zatim posegao za pištoljem i zaprijetio mladiću.

- Stani ili ću pucati - poručio je policajac.

- Ti se j*beno prevelika p**ka da bi me upucao - odgovorio mu je, prema iskazu, Brown.

Foto: St Louis County

Prisjećajući se trenutka kada je zapucao, policajac Wilson je rekao kako je vikao na njega i govorio mu da legne na zemlju, ali je Brown samo nastavio bježati sve dok se nije u jednom trenutku zaustavio.

- Kada je stao, okrenuo se i pogledao me. Progunđao je dok je na licu imao najagresivniji izraz koji sam ikada vidio na čovjeku. Onda je u jednom trenutku počeo trčati prema meni. Na prvom koraku kojeg je napravio stavio je desnu ruku ispod majice. Naredio sam mu da stane, ali nije poslušao - tvrdi policajac.

- Ispalio sam nekoliko hitaca, ponovno sam mu rekao da se zaustavi, ali je samo nastavio trčati. Ponovno sam zapucao, a on je samo nastavio. Kada mi se približio na dva do tri metra, jedan od metaka ga je pogodio u glavu pa se srušio - ispričao je policajac tijekom ispitivanja.

Vozilo kojim je upravljao poicajac. Foto: St Louis County

Za svoju je žrtvu rekao da se radilo o jako agresivnoj osobi.

- Pogledao sam njegovo lice, izgledalo je jako ljuto. Nikada nisam vidio da netko izgleda tako pomahnitalo, agresivno i neprijateljski raspoloženo. Moglo bi se reći da je gledao kroz mene - rekao je policajac Wilson.

U međuvremenu, tužitelj McCulloch je objavio da je policajac zapucao 12 puta prema tinejdžeru: dva puta iz automobila i deset puta na ulici.

Foto: St Louis County

Šest ili sedam metaka pogodilo je mladića nakon čega je pao na zemlju.

Tužitelj je, inače, prije nekoliko tjedana rekao kako se dogovorio sa sudom da će objaviti dokaze iz slučaja ukoliko ne bude podignuta optužnica protiv policajca.

Oružje kojim je ubijen mladi Afroamefikanac. Foto: St Louis County

Osim iskaza policajca, objavljene su fotografije na kojima se vide ozljede koje je zadobio u borbi s mladićem. Tako se vide modrice na njegovom obrazu, vratu i usnama. uz to su objavljene i fotografije pištolja i metaka, krvavih tragova na ulici i vozilo kojim je upravljao policajac.

Foto: St Louis County

Nemiri se šire Amerikom nakon odluke velike porote u Fergusonu

Škole su u utorak zatvorene u St.Louisu, prosvjedi su nastavljeni nakon noći nasilja potaknutog odustajanjem od sudskog progona bijelog policajca koji je ubio nenaoružanog crnog mladića, a val ogorčenja zbog "rasizma koji ubija" zahvatio je i druge američke gradove.

Noću na utorak izgorjelo je desetak zgrada u Fergusonu, predgrađu St. Louisa u saveznoj državi Missouri, a policija je ispaljivala suzavac i privela 61 osobu, prenosi agencija Reuters.

Sama je policija bila meta napada, tvrdi policijski zapovjednik Jon Belmar i dodaje da nije bilo ozbiljnih ozljeda. Belmar je istaknuo da je nasilje noću na utorak i rano jutros "mnogo gore" od nemira neposredno nakon ubojstva Michaela Browna 9. kolovoza.

Tog 18-godišnjeg crnog mladića ustrijelio je sa šest metaka policajac Darren Wilson kojega je velika porota u ponedjeljak oslobodila sudskog progona i time izazvala ogorčene prosvjede.

Nezadovoljstvo s ulica Fergusona i St. Louisa prelilo se u ponedjeljak navečer i na gradove New York, Chicago, Seattle, Los Angeles, Oakland te Washington što govori da dugotrajna rasna napetost nije posebnost Fergusona u kojem su afroamerikanci većina, već je prisutna diljem Sjedinjenih Država.

Prosvjedi su se održali unatoč pozivu na mir američkih dužnosnika, među kojima guvernera Missourija Jaya Nixona i predsjednika Baracka Obame.

Vođe udruga tjednima su uvježbavali prosvjednike za nenasilno izražavanje nezadovoljstva i tehnike neposluha, a i policija je prošla posebne tečajeve za smanjenje napetosti, no strasti su rasle i sukobi su ipak izbili, objašnjava agencija Reuters.

Policajcu Wilsonu prijetilo je suđenje za ubojstvo na mah do ubojstva prvog stupnja, a obitelj ubijenoga Browna "duboko je razočarana" odlukom velike porate.

"Sustav uvijek dopušta policiji da ozljeđuje i ubija našu djecu. Takvu dinamiku moramo promijeniti", rekao je branitelj obitelji Brown koja se planira obratiti novinarima u 15 sati po srednjoameričkom vremenu.

Velika porota u sastavu devet bijelih i tri crna građanina saslušalo je svjedočenje 60 očevidaca, proučilo medicinsku dokumentaciju o obdukciji i nalaze privatnog patologa kojega je angažirala Brownova obitelj.

Državni odvjetnik St. Louisa Bob McCulloch odbio je reći je li odluka porote jednoglasna, ali se zna da je trebalo najmanje devet glasova za odustajanje od sudskog progona.

Građani St. Louisa nisu ni dvojili u drukčiji ishod, prenosi agencija AFP.

"Dovoljno sam vidjela da znam da afroamerikance ne smatraju ljudskim bićima, rekla je umirovljenica Pat Bailey iz St. Louisa.

"To su radili uvijek. Imam 63 godine, tako je bilo i u doba Martina Luthera Kinga. Nisu se promijenili i nikada neće", drži stanovnik Fergusona.

Odvojena istraga saveznog pravosudnog tijela nastavlja se, a američki ministar pravosuđa Eric Holder rekao je da ministarstvo još nije donijelo zaključak.

Branitelji Brownove obitelji ističu da se mladić pokušao predati, a policajac je ipak pucao, dok Wilsonovi pristaše tvrde da je pucao u strahu za svoj život i u samoobrani.

Očevici se razilaze u tvrdnjama je li Brown podignuo ruke u znak predaje dok je Wilson pucao i dodaju da je Wilson pucao 12 puta, a presudio je hitac u glavu.

Brown je osumnjičen za krađu cigareta u obližnjoj trgovini netom prije, za što Wilson nije znao, tvrdila je policija u kolovozu.

Državni odvjetnik rekao je da će gotovo svi elementi materijala koji je proučila velika porota biti objavljeni. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 04:26