VRATIO SE KUĆI

ISPOVIJEST ČLANA ISIS-a 'Radikalan sam islamist, spreman za džihad, a oni su mi dali da čistim WC-e'

 screenshot YouTube

Areeb Majeed, povratnik s teritorija Islamske države, otkrio je indijskim istražiteljima imena lokalnih kontakata koji su ga vrbovali i otpremili u Irak gdje se pridružio militantima IS-a.

Pritom je ispričao kako su ga suborci u potpunosti marginalizirali, a sve što je morao raditi bili su fizički poslovi poput čišćenja poljskih zahoda i raznošenje vode na liniji fronte.

'Majeed je intenzivno ispitivan nekoliko sati', izjavio je službenik indijske Nacionalne obavještajne agencije.

'Otkrio nam je imena lokalnih ekstremista koji su ga radikalizirali, zajedno s trojicom njegovih prijatelja, i pomogli im da odlete u Irak. Trenutno provjeravamo njegove tvrdnje i pokušavamo locirati te kontakte.'

Upitan u koliko je bitaka sudjelovao i koliko dugo, 23-godišnji militant je ustvrdio kako su ga suborci u potpunosti ignorirali. Rekao je da mu nisu dozvolili sudjelovanje u borbi, a nakon što je ranjen i ostavljen tri dana bez ikakve medicinske pomoći, shvatio je da mu nije mjesto u Islamskoj državi.

'Tek nakon što sam ih preklinjao da mi pomognu, odveli su me u bolnicu. U međuvremenu, čistio sam ranu najbolje što sam znao, ali to nije bilo moguće, jer u taborištu nije bilo potrebnih lijekova, niti hrane', otkrio je Majeed istražiteljima.

'To nije sveti rat, niti smo slijedili propovjedi iz svete knjige. Borci IS-a silovali su mnoge žene na okupiranim područjima', pojasnio je Majeed.

Priznao je kako su on i njegovi prijatelji prošli vojnu obuku, ali nisu im dozvolili da se bore, jer Indijce tamo smatraju fizički slabim ljudima, piše The Times of India .

Uhapšen je u petak nakon što se vratio u Mumbai poslije šest mjeseci provedenih u Iraku. Optužen je zbog urote, planiranja terorističkih nedjela, kao član zabranjene terorističke organizacije te zbog izdaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:26