NAČIN DA PREŽIVE

ISLAMSKA DRŽAVA OBJAVILA PRAVILA ZA KRŠĆANE 'Ako želite sačuvati vašu glavu na ramenima, evo što trebate napraviti...'

 Screenshot

Džihadisti Islamske države izdali su '11 zapovijedi' kao dio ugovora koji garantira sigurnost kršćana koji žive u sirijskom gradu Al-Qaryatayn koji je od prošlog mjeseca u rukama te terorističke skupine.

ISIS je dostavio ultimatum kršćanima u kojem su naveli kako moraju izabrati između preobraćenja na islam, potpisivanja ugovora o ponašanju, plaćanja poreza za nemuslimane ili odlaska, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Sigurnosni ugovor potpisan od strane islamističkog vođe Abu Bakr al-Baghdadija sadrži 11 zapovjedi kojih se svi kršćani koji planiraju ostati u gradu moraju pridržavati.

Njime se zabranjuje osnivanje crkava, izlaganje muslimana kršćanskim simbolima i molitvama, ponižavanje Islamske države ili islama, posjedovanje oružja i trgovanje svinjetinom i vinom, ali i skrivanje špijuna.

Džihadisti su 3. rujna objavili i seriju fotografija koja prikazuje na desetke kršćana koji su odabrali potpisati ugovor i platiti porez.

Islamska država kršćanima je oduzela identifikacijske isprave, a većina ih čeka da im ih vrate kako bi mogli otići, kazali su izvori iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Islamska država je obećala da će štititi potpisnike ugovora i njihovo imanje. Kršćani se neće morati preobratiti na islam ako to ne žele i ostat će sigurni, no tko prekrši odredbe ugovora smatrat će se borcem protiv države.

U Al-Qaryataynu živi oko 40.000 ljudi među kojima suniti i kršćani, javlja BBC. Grad je od strateške važnosti za IS jer je poveznica između Palmire i područja Kalamuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:33