POKOLJ U KENIJI

Islamisti izveli dva napada, deseci mrtvih

 AFP

NAIROBI - Kenijsku su obalu, popularnu među turistima, u subotu navečer potresla dva teroristička napada u režiji somalske islamističke skupine al-Shabab, koja svoje račune polaže globalnoj terorističkoj mreži al-Qaidi.

Kako je izvijestilo kenijsko ministarstvo unutarnjih poslova, ubijeno je najmanje 29 osoba, uključujući i jednog stranog državljanina. Devet ih je život izgubilo u hinduskom trgovačkom centru u okrugu Lamu, u kojem je prošlog mjeseca u terorističkom napadu likvidirano 65 ljudi. Još 20 osoba smaknuto je u susjednom okrugu Tana River. Oba se okruga nalaze sjeverno od lučkog grada Mombase, koji je i sam proteklih godina bio metom niza napada al-Shababa.

U kenijskom MUP-u navode da bi broj žrtava mogao rasti.

Prema informacijama agencije Reuters, napad na hinduski centar izvelo je između 10 i 15 naoružanih osoba oko 22 sata po lokalnom vremenu. Šef lokalne policije navodi da su pucali nasumično.

Sam al-Shabab tvrdi da su borci te skupine provalili u policijsku postaju u mjestu Gamba, iz koje su oslobodili nekoliko svojih uhićenih kolega. Tvrdnju terorista potvrdila je policija.

'Ubili su nekoliko naših kolega i oslobodili muslimanske zatvorenike. Neki od oslobođenih su povezani sa smrtonosnim napadom prošlog mjeseca. Još ne znamo koliko ih je točno na slobodi', rekao je jedan policajac koji je htio ostati anoniman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:32