TEROR NA BLISKOM ISTOKU

ISIS SRUŠIO DESETKE SVETIŠTA I DŽAMIJA U IRAKU 'Tužni smo, to smo naslijedili od naših očeva i djedova'

Zloglasni ISIS nedavno je na dosad osvojenim područjima proglasio kalifat. U planu im je širenje
 Twitter

BAGDAD - Serija jezivih djela ISIS-a ponovno je prohujala društvenim mrežama - na fotografijama je prikazano rušenje desetak drevnih svetišta i šijitskih džamija na teritoriju zapadnog Iraka koji se sada nalazi pod kontrolom tih ekstremnih militanata. Neke od građevina su pravi arhitektonski dragulji.

Fotografije bagera koji probijaju zidove džamija ili pak eksplozija koje džamije obavijaju dimom, objavljene su na internetskoj stranici koja često sadrži izjave i stavove sunitskih terorista koji su nedavno proglasili kalifat.









Stanovnici iz okupiranih gradova Mosula i Tal Afara potvrdili su da su sveta mjesta uništena, javlja Associated Press.









Sunitski ekstremisti, naime, šijite smatraju nevjernicima i otpadnicima.

Na Twitter profilu posvećenom ISIS-u opisali su zgrade kao hramove pogana, piše The Times.









- Jako smo tužni zbog uništenja svetišta koje smo naslijedili od naših očeva i djedova - kazao je Ahmed, 51-godišnji stanovnik Mosula za Times of India i dodao kako su to glavna obilježja grada.









Sigurnosne snage u Iraku, u međuvremenu, provjeravaju autentičnost 21-minutnog videa koji navodno prikazuje islamističkog vođu, odnosno kalifa Abu Bakr al-Baghdadija kako u petak propovijeda u Velikoj džamiji u Mosulu.

Ako je istinita, to će biti prvo zabilježeno pojavljivanje al-Baghdadija u javnosti, inače čovjeka iz sjene koji je trenutno jedna od najvažnijih figura u međunarodnoj džihadističkoj zajednici.









Al-Baghdadi, za čiju glavu SAD nudi 10 milijuna dolara, preuzeo je grupu prije četiri godine, odvojio se od al-Qa'ide i učinio ISIS nezavisnom međunarodnom silom koja kontrolira velik dio Sirije i Iraka.









'Tko god želi stvoriti Islamističku državu na krvi muslimana nema veze niti s državom niti s vjerom'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:50