DŽIHADISTI NADIRU

ISIS SADA DRŽI POLA SIRIJE Asadovi vojnici pobjegli s posljednjeg graničnog prijelaza s Irakom koji su kontrolirali

An image grab taken from a propaganda video uploaded on June 11, 2014 by jihadist group the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) allegedly shows ISIL militants gathering at an undisclosed location in Iraq's Nineveh province. Militants took control of the Iraqi city of Tikrit and freed hundreds of prisoners today, police said, the second provincial capital to fall in two days. AFP PHOTO / HO / ISIL
 AFP

Osvajanjem Palmire, grada starijeg od dvije tisuće godina, a smještenog na raskrižju putova koji vode u veliku sirijsku pustinju i granicu s Irakom, IS sada vlada polovinom sirijskoga teritorija i prijeti Homsu, trećem po veličini sirijskome gradu.

Agencija Ujedinjenih naroda za ljudska prava procijenila je u četvrtak da je iz Palmire već pobjegla trećina od dvjesto tisuća stanovnika. Glasnogovornica UNCHR-a Ravina Shamdasani u Ženevi pozvala se na vjerodostojne izvore i rekla kako se čini da su vladine snage sprečavale odlazak civila dok se i same nisu povukle. "Čini se da IS ide od vrata do vrata i traži ljude povezane s režimom", kaala je, a prenosi Reuters. Navodno je ovaj tjedan pogubljeno najmanje 17 palmirskih civila, javlja dpa.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu, objavio je da je broj pogubljenja u najnovijoj ofenzivi u pustinji sredilšnje Sirije narastao na 66 u nešto više od tjedan dana.

Opservatorij je objavio da IS sada drži više od polovine sirijskog teritorija. Pripadnici te skupine, koja se odmetnula od al-Qaide, prisutni su u devet od 14 sirijskih pokrajina, većinom na istoku i sjeveru zemlje, uz iračku granicu.

IS drži sva sirijska glavna naftna i plinska polja osim al-Shara, koji je pod nadzorom režimskih snaga u pustinjskome području Palmire, te polja Ramil, koja nadziru kurdski pobunjenici u regiji al-Hasakehu, također uz granicu s Irakom.

U međuvremenu je agencija AFP, pozivajući se na najnovije izvješće Opservatorija, objavila da su džihadisti u četvrtak preuzeli kontrolu nad graničnim prijelazom Al-Tanafom. Riječ je o posljednjem prijelazu koji su kontrolirale snage režima Bašara al-Asada, koje su sada u potpunosti izgubile nadzor nad svojom granicom s Irakom.

Ipak, džihadisti koji su cijelu Palmiru zauzeli u srijedu, na drugim ratištima gube. Opservatorij je objavio da su kurdske postrojbe YPG u četvrtak zauzele četiri sela u dolini Kabura, zapadno od al Hasakeha. YPG je dan ranije istjerao IS i iz gorskoga lanca Džabal Abdul Aziza, sjeverozapadno od grada.

IS je u veljači u napadima na sela asirskih kršćana u doilni Kabura oteo najmanje dvjesto ljudi. Tada su mediji javljali da su ti ljudi taoci, a neki su poslije i pušteni.

Otkad su u srijedu islamisti zauzeli Palmiru, grad pod zaštitom UNESCO-a, strahuje se i za sudbinu starina. "Palmira je izuzetna lokacija svjetske baštine u pustinji. Svako oštećivanje Palmire nije samo ratni zločin nego i golem gubitak za čovječanstvo", rekla je za njemačku agenciju dpa Irina Bokova, glavna direktorica UNESCO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:29