POKRENUO ISTRAGU, A SAM ULOVLJEN

Irski premijer uhvaćen u laži o tajnim isplatama

Bivši irski premijer Bertie Ahern primio je 210.000 eura u tajnim isplatama dok je bio na dužnosti ministra financija i nekoliko je puta lagao o tome na ispitivanjima gdje je bio pod zakletvom, objavilo je jučer rezultate dugotrajne istrage pravosudno tijelo formirano posebno za taj slučaj.

Komisija od tri suca

Unatoč tim otrkićima, smijenjeni irski političar još nije formalno optužen za korupciju jer povjerenstvo nije pronašla dokaze za nju.

Povjerenstvo sastavljeno od tri suca na čijem je čelu bio Alan Mahon istragu je provodilo čak 15 godina, a sada je objavilo izvješće na čak 3211 stranica koje je izazvalo veliki interes.

U njemu stoji kako se “većina objašnjenja koja je Ahern ponudio za izvore uplata koje je dobio pokazala netočnima”.

Ahern je, dakle, lagao, a povjerenstvo ga je čak i optužilo da je kao premijer 1997., iako je njegova vlada utemeljila to tijelo, pokušao sabotirati njegov rad nakon što je shvatio da je glavni predmet istrage.

Novac za usluge

Iako ga povjerenstvo nije optužilo za korupciju jer nije moglo dokazati da je učinio neku uslugu osobama koje su mu uplatile novac dok je bio na državnim dužnostima, za druga dva člana stranke Fianna Fail utvrđeno je da su počinili zlodjelo korupcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:29