SASTANAK ČELNIKA

IRANSKI PREDSJEDNIK ROHANI ZVIJEZDA U UN-U 'Amerikanci, Iranci vam šalju mir i prijateljstvo'

Rohani je nedavno razmijenio pisma s američkim predsjednikom Barackom Obamom
 AFP

Iranski predsjednik Hasan Rohani u utorak je dao prvu izjavu na televiziji na engleskom jeziku u intervjuu koji je za CNN dao njihovoj slavnoj reporterki i urednici Christiane Amanpour.

“Američkom narodu želim reći: Amerikancima donosim mir i prijateljstvo Iranaca.” rekao je Rohani. Iranski je predsjednik glavna zvijezda Opće skupštine UN-a koja se održava u New Yorku.

Rohani je nedavno razmijenio pisma s američkim predsjednikom Barackom Obamom i u diplomatskim se krugovima nagađalo da bi se njih dvojica u New Yorku mogli neslužbeno sastati, ali do toga ipak nije došlo. Rohani je na CNN-u otkrio da se o tome razgovaralo, čak su počele i neke pripreme, ali obje su strane odustale “zbog premalo vremena”.

IRANCI IZABRALI NASLJEDNIKA AHMADINEDŽADA Umjereni Rohani nadmoćno vodi

“Sjedinjene Države pokazale su interes za takav sastanak i u načelu Iran bi na njega pristao pod određenim uvjetima. Ali ne vjerujem da smo imali dovoljno vremena za koordinaciju koja je nužna za takvo što.” rekao je Rohani. Prema američkim izvorima, satanak je otkazan jer bi ga Rohani teško pravdao kod kuće.

Iranski predsjednik na svakom koraku naglašava da za sve svoje poteze u pregovorima sa Zapadom ima punu podršku vrhovnog vođe ajatol Rohani pokušava preokrenuti odnose s SAD-om godina nakon žestokih riječi i sankcija koje je Amerika razmjenjivala s Iranom dok je predsjednik bio Mahmud Ahmadinedžad a američki ih predsjednik George W. Bush svrstao na svoju “osovinu zla”.

Ahmadinedžadovi govori na Općim skupštinama UN-a bili su teška protuzapadna retorika i općenito skandalozni, poput onoga u kojemu je izrazio sumnju da se holokaust uopće dogodio. Christiane Amanpur predsjednika Rohanija pitala je i o tome.

”Već sam rekao da nisam povjesničar, a o razmjerima holokausta moraju govoriti i razmišljati povjesničari. Ipak, osuđujem svaki svaki zločni protiv čovječnosti počinjen u povijesti, uključujući nacističke zločine protiv Židova jednako kao i protiv nežidova.” rekao je Rohani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 00:37