PREGOVORI U LAUSANNI

IRANSKI NUKLEARNI PROGRAM DOBIVA ZELENO SVJETLO? Rusija: 'Izgledi su više od 50 posto'

 Sipa

LAUSANNE - Ministri vanjskih poslova velesila u nedjelju se okupljaju u punom sastavu u Lausanni ne bi li dali završni poticaj beskonačnim pregovorima o iranskom nuklearnom programu koji bi se trebali završiti do 31. ožujka.

Američki državni tajnik John Kerry otkazao je put u Boston u ponedjeljak kako bi mogao ostati u Lausanni i pokušati riješiti probleme koji još stoje na putu konačnom dogovoru, što je znak da bi pregovori mogli potrajati do krajnjeg roka.

Uz iznimku ruskog ministra Sergeja Lavrova i britanskog Philipa Hammonda, koji trebaju stići tijekom poslijepodneva, svi ministri vanjskih poslova skupine 5+1 (SAD, Velika Britanija, Rusija, Francuska, Kina i Njemačka) bili su u nedjelju na mjestu događaja radi novog nastavka 'serijala'.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi zadnji je stigao u elitni hotel ponad Ženevskog jezera gdje se vode pregovori.

Dan ranije francuski ministar Laurent Fabius i njemački Frank-Walter Steinmeier pridružili su se pregovorima koje već dva mjeseca žustro vode Amerikanac John Kerry i Iranac Mohamad Džavad Zarif.

Toj dvojici treba privremeni dogovor koji će im omogućiti da zadrže pravac i dobiju na vremenu s obzirom na svoje 'jastrebove' i regionalne sile koje se protive bilo kakvu dogovoru.

Među njima je i Izrael koji je u nedjelju upozorio da neće popustiti pritisak: "Postoje veliki izgledi da se za dva dana postigne načelan dogovor, ali do potpisivanja konačnog dogovora koje se očekuje koncem lipnja, bit će dosta vremena za diplomatske korake", rekao je za vojni radio ministar unutarnjih poslova na odlasku Gilad Erdan.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da će "opasan dogovor" o iranskom nuklearnom programu koji bi se trebao zaključiti u utorak, potvrditi "sve" njegove "strahove, pa i nadmašiti ih".

"Opasan dogovor o kojemu se pregovara u Lausanni ponovo potvrđuje sve naše strahove, čak ih i nadmašuje", rekao je Netanyahu čije je izjave sa sjednice vlade prenio javni radio.

Nekolicina sudionika pregovora u subotu je rekla kako postoji velika mogućnost da se svladaju najnovije zapreke i da se zaključi dogovor.

U naletu optimizma, Iranac Mohamad Džavad Zarif ocijenio je u subotu da se "svi problemi mogu riješiti", nakon čega je na Twitteru ublažio svoju izjavu.

Glavni ruski pregovarač Sergej Rjabkov, kako prenosi agencija Ria Novosti, rekao je da su "izgledi (za postizanje dogovora) više od 50 posto".

Cilj dogovora koji se želi postići je osigurati da Iran ne bude kadar proizvesti atomsku bombu, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija koje guše njegovo gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:57