POLITIKA ISLAMA

Indonezija usvaja zakon kojim će se seks prije braka kažnjavati zatvorskom kaznom: ‘Primjenjivat će se i na strance!‘

Roditelji nevjenčanih osoba također mogu prijaviti svoju djecu za spolni odnos prije braka

Primjena šerijatskog zakona u Indoneziji

 Chaideer Mahyuddin/Afp/Profimedia/Chaideer Mahyuddin/afp/profimedia

Indonezijski parlament ovog mjeseca trebao bi usvojiti novi kazneni zakon kojim će se seks izvan braka kažnjavati zatvorskom kaznom do godinu dana. Bambang Wuryanto, političar uključen u izradu nacrta zakona, rekao je da bi mogao biti usvojen već sljedeći tjedan. Zakon bi se, ako bude usvojen, primjenjivao i na indonezijske državljane i na strance, prenosi BBC.

Kazna stupa na snagu samo ako postoje stranke koje se žale nadležnim tijelima. Za one u braku, to može biti muž ili žena počinitelja. Roditelji nevjenčanih osoba također mogu prijaviti svoju djecu za spolni odnos prije braka. Suživot prije braka također će biti zabranjen, a osuđeni bi se mogli suočiti sa šestomjesečnom zatvorskom kaznom.

- Za poslovni sektor, provedba ovog zakona stvorit će pravnu nesigurnost i natjerati investitore da preispitaju svoje ulaganje u Indoneziju, rekao je Shinta Widjaja Sukamdani, zamjenik predsjednika Indonezijske udruge poslodavaca (APINDO) kojeg brine da bi stroga pravila mogla naštetiti imidžu Indonezije kao odredištu za odmor.

Prijašnji nacrt zakona trebao je biti usvojen još 2009. godine, ali je izazvao prosvjede diljem zemlje s desecima tisuća prosvjednika. Mnogi, uključujući studente, izašli su na ulice, a najveći obračuni odvili su se u glavnom gradu Jakarti. Prosvjednici su na policiju bacali kamenje zbog čega su upotrebljeni suzavac i vodeni topovi.

Osim spomenutog zakona, pokrajina Aceh provodi stroge islamske zakone i kažnjava ljude za kockanje, alkoholiziranje i susrete s pripadnicima suprotnog spola. U slučaju iz 2021. godine susjedi su prijavili dva muškarca zbog seksa. Svaki od njih zaradio je po 77 udarca bičem u javnom batinanju. Istog dana muškarac i žena dobili su 20 udaraca bičem jer su se našli u blizini, a dvojica muškaraca čak 40 udaraca jer su se napili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:41