Indijcima smrtne kazne za napade u Mumbaiju

MUMBAI – Troje Indijaca proglašeni su krivima za suradnju s pakistanskom militantnom grupom i osuđeni su na smrtne kazne zbog više bombaških napada 2003. godine u kojima su stradale 54 osobe.



Za napade je okrivljena pakistanska teroristička skupina Lashkar-e-Taiba (LeT), koju službeni New Delhi smatra odgovornom i za napade u studenom prošle godine. Nakon tog terorističkog napada u kojem je stradalo 166 osoba i inače zategnuti odnosi između Indije i Pakistana bili su dovedeni do usijanja.



Ashrat Ansari, Mohammad Hanif i njegova supruga Fehmida  proglašeni su krivima još prošli tjedan zbog povezanosti s LeT-om za dvije eksplozije u Mumbaiju u kolovozu 2003. godine. U ekspolzijama na tržnici nakita te na jednom popularnom turističkom mjestu uz poginule bilo je i oko 200 ranjenih.



- Sud je dodijelio smrtne kazne za sve tri osobe proglašene krivima i to je izuzetno rijedak slučaj, rekao je državni tužitelj Ujjwal Nikam, koji je insistirao na smrtnim kaznama za sve unatoč molbama da se žena kazni blaže.



- Sretni smo što možemo pokazati da će oni koji su odgovorni za teroristička djela biti i adekvatno kažnjeni, dodao je.



Troje Indijaca bilo je optuženo da je u Dubaiju s nekoliko pripadnika LeT-a dogovorilo napade u Mumbaiju. Presuda im je izrečena samo dan nakon što je Vrhovni sud u Pakistanu odgodio raspravu o ponovnom hapšenju osnivača LeT-a Hafiza Saeeda.



Saeed  je bio uhapšen nakon napada u Mumbaiju u studenom prošle godine, ali ga je Visoki sud u Lahoreu oslobodio u lipnju ove godine zbog nedostatka dokaza protiv njega. (Reuters)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 21:08