STAV NUKLEARNE SILE

Indijci napokon progovorili o Ukrajini pa poručili: ‘Pravi problemi tek dolaze, posebno za naš dio svijeta‘

Indijski šef diplomacije kaže da je situaciji u Ukrajini utjecala na cijeli svijet, no stav je Indije da ne intervenira u ovom sukobu

Indijski ministar vanjskih poslova S. Jaishankar

 Ishara S. Kodikara

Na prvom Forumu o strateškoj budućnosti koji zajedno organiziraju Indija i Ujedinjena Kraljevina u četvrtak, indijski ministar vanjskih poslova S. Jaishankar ponovio je stajalište Indije da ne intervenira značajno kada je o sukobu Ukrajine i Rusije riječ. "Pravi problemi tek dolaze, svakako za naš dio svijeta. Vidimo kakav je utjecaj sukoba na cijene energije, robu… Sve ovo ima posljedice na ostatak svijeta i to i vidimo”, rekao je Jaishankar, prenosi CNN.

Indija je odbila zauzeti stav o sukobu u Ukrajini i bila je suzdržana pri glasovanju o nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o osudi ruske invazije, za razliku od većine zemalja. Sudržana su bili i Kina te Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je ostalih 11 članica Vijeća bilo za, a usvajanje rezolucije je vetom zaustavila Rusija. Umjesto toga, New Delhi je pozvao na rješenje putem diplomacije i mirovnih pregovora.

Indijski šef diplomacije je istaknuo da je svjetska ekonomija doživjela višestruke "šokove" u posljednje dvije do tri godine zbog pandemije covida-19, talibanskog preuzimanja Afganistana i sada sa sukobom u Ukrajini. Također je suprotstavio zabrinutost koju je Zapad pokazao u vezi invazije na Ukrajinu s onim što je opisao kao relativnu nezainteresiranost za talibansko preuzimanje Afganistana, rekavši kako se čini da su ljudi po tom pitanju motivirani blizinom krize, koliko i bilo čime drugime.

Truss: Ne želim držati lekcije, ali...

"Nešto od toga ovisi i o neposrednoj blizini… Ono što smo gledali da se događa u Afganistanu prošlog ljeta imalo je vrlo snažan učinak, posebno u Indiji. Rekao bih da vjerojatno nije imalo isti učinak u Europi… Sposobnost da se povežete, sposobnost da se identificirate - nešto od toga je i stvar blizine - to je također čimbenik", rekao je Jaishankar, odgovarajući na pitanje o moralnom učinku događanja u Ukrajini.

Britanska ministrica vanjskih poslova Elizabeth Truss u više je navrata istaknula kako zemlje diljem svijeta sve više dižu glas i osuđuju ruski napad na Ukrajinu želeći podržati pravo svake zemlje na demokraciju.

"Živimo u nesigurnijem svijetu upravo zbog Putinove užasavajuće invazije na Ukrajinu i kršenja ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta te uništavanja europske sigurnosti", rekla je Truss.

Jaishankar je branio pravo svoje zemlje da kupuje naftu od Rusije po sniženoj cijeni nakon invazije Moskve na Ukrajinu, unatoč pozivu njegove britanske kolegice da demokracije trebaju pokazati solidarnost protiv autoritarnih sustava vladavine.

Truss je tijekom posjeta Indiji više puta naglasila da ne želi držati lekcije Indijcima ili bilo kome drugome o tome kako odgovoriti na rusku invaziju, već je sukob opisala kao autoritarnost nasuprot demokracije, što je formulacija koja bi trebala značiti da bi Indija kao najveća svjetska demokracija trebala biti jače angažirana, prenosi The Guardian.

Veliko salijetanje

Jaishankar se požalio kako se čini da postoji kampanja iskrivljavanje stava Indije prema jeftinijoj ruskoj nafti. "Danas sam čitao izvještaj da je u mjesecu ožujku Europa kupila, čini mi se, 15 posto više nafte i plina od Rusije nego mjesec prije. Ako pogledate glavne kupce nafte i plina iz Rusije, mislim da ćete vidjeti da je većina njih u Europi", rekao je. "Sada cijene nafte rastu. Mislim da je prirodno da zemlje potraže dobre ponude po tom pitanju".

Indija trenutačno doživljava veliko salijetanje, odnosno posjete brojnih stranih čelnika u zemlju u posljednja dva tjedna. U posljednjih sedam dana zemlja je bila domaćin predstavnicima Meksika, Njemačke i Grčke, a u iznenadni posjet došao je i Wang Yie.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, pak, danas je započeo svoj dvodnevni posjet New Delhiju u nastojanju da zadrži Indiju blizu Moskvi u trenucima zapadne blokade ruskog gospodarstva, prenosi Foreign Policy. On je tako stigao istog dana kad i Truss.

Njegov posjet dolazi dan nakon što se sastao s kineskim kolegom Wangom u kineskom gradu Tunxi. Ovo je putovanje za Lavrova tek treće izvan zemlje otkako je Rusija započela rat u Ukrajini.

Neutralni stav Indije prema situaciji u vezi Ukrajine pridonio je potkopavanju napora administracije američkog predsjednika Joea Bidena da ujedini svijet u osudi ruske invazije, što je također značilo da će ekonomske sankcije uglavnom doći samo od zapadnih zemalja i saveznika SAD-a poput Japana i Južne Koreje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 04:26