INCIDENT

Indija iz vojske izbacila tri časnika koji su slučajno ispalili projektil na Pakistan: ‘Ma nisu htjeli...‘

Incident je potaknuo međunarodnu zabrinutost jer obje zemlje posjeduju nuklearno oružje

Indijska vojska

 Sudipta Pan/Zuma Press/Profimedia/Sudipta Pan/Zuma Press/Profimedia

Indijske zračne snage priopćile su da je indijska vlada otpustila tri njihova časnika zbog ‘‘slučajnog ispaljivanja projektila‘‘ na Pakistan u ožujku. Napetosti između dviju nuklearno naoružanih nacija porasle su nakon što je projektil pao na teritorij Pakistana.

Delhi je za incident koji se dogodio 9. ožujka okrivio ‘‘tehnički kvar‘‘ tijekom rutinskog održavanja. Zračne snage tvrde da je istragom utvrđeno ‘‘odstupanje od standardne operativne procedure", čime je došlo do slučajnog ispaljivanja projektila BrahMos od strane časnika.

BrahMos je krstareća raketa s nuklearnim kapacitetom koju su zajednički razvile Rusija i Indija. Pakistanske zračne snage priopćile su da je projektil putovao brzinom od tri Macha - tri puta brže od brzine zvuka - na visini od 12 tisuća metara i preletio 124 kilometra u pakistanskom zračnom prostoru prije nego što je pao na zemlju. Projektil je ispaljen oko 200 kilometara sjeverno od glavnog grada New Delhija.

Časnici odgovorni za incident otpušteni su iz službe, priopćile su zračne snage. Incident koji je možda bio prvi te vrste pokrenuo je pitanja o sigurnosnim mehanizmima slučajnih lansiranja i potaknuo međunarodnu zabrinutost jer obje zemlje posjeduju nuklearno oružje. Indijski ministar obrane Rajnath Sing rekao je nakon incidenta da Indija daje prioritet ‘‘sigurnosti i zaštiti‘‘ svog oružanog sustava. Nakon istrage nedostaci će biti ispravljeni, priopćili su tada.

Pakistan je upozorio Indiju da mora biti ‘‘svjesna neugodnih posljedica takvog nemara‘‘ te da se to ne smije ponoviti. Pakistanski dužnosnici rekli su da projektil nije bio naoružan i da se srušio u blizini grada Mian Channa na istoku zemlje, oko 500 kilometara od glavnog grada Islamabada. Vojska je rekla kako je projektil ugrozio mnoge putničke i međunarodne letove u indijskom i pakistanskom prostoru, kao i ‘‘ljudske živote i imovinu na zemlji‘‘.

Bloomberg je u ožujku izvijestio kako je ispaljeni projektil potaknuo Pakistan da pripremi uzvratni napad, prema ljudima upoznatima s tim pitanjem.

Odnosi između Indije s dominantnom hinduističkom većinom i Pakistana s muslimanskom većinom bili su neprijateljski otkako su obje zemlje stekle neovisnost od britanske vladavine 1947. Napetosti su se usredotočile na pograničnu regiju Kašmir, područje na Himalaji - teritorij zbog kojeg su se do sada vodila tri rata. Delhi je često optuživao Islamabad kako podupire separatističke militante u Kašmiru, a te je optužbe Pakistan poricao. Zemlje imaju sporazum o međusobnom obavještavanju prije testiranja leta balističkih projektila i vojnih vježbi. Taj se dogovor ne odnosi na testove krstarećih projektila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:07