A KAD ĆE U HRVATSKU?

Ikea stiže i u Srbiju: Prva robna kuća se otvara 2013. u Beogradu, a izgradit će se čak ČETIRI centra!

Prvi će biti u Beogradu, a ostala tri u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu

BEORAD - Nakon što je najavila svoj dolazak u Hrvatsku, popularna švedska robna kuća Ikea svoj će shopping centar početkom sljedeće godine sagraditi u u Srbiji, piše Blic.

Nakon što je s predstavnicima Vlade uspješno postignut dogovor o investicijama, Ikea bi gradnju trebala početi početkom iduće godine. Dogovorena je i lokacija novog centra, no ona se drži u tajnosti.

Iz igre je ispalo zemljište Instituta za stočarstvo u Zemunu, o kojem se ranije razgovaralo, kao i područje kod naplatne postaje Bubanj potok, koje je također spominjalo u medijima. Trgovački će centar biti smješten uz autocestu prema Hrvatskoj, ali u gradu.

- U razgovorima je potvrđeno da će 'Ikea' u Srbiji izgraditi ukupno četiri centra. Prvi će biti u Beogradu, a ostala tri u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. Međutim, po kojem će redoslijedu 'Ikea' dolaziti u te gradove još nije precizirano, jedino se zna da će prvi biti Beograd - tvrdi izvor za 'Blic'.

Država se obavezala da do ožujka 2012. osigura sve najpotrebnije uvjete, odnosno sve potrebne dozvole i obavi prenamjenu zemljišta na novoj lokaciji. Vlada Srbije prihvatila je i da dio dogovora ne bude izgradnja 'Ikeine' tvornice u Srbiji.

'Ikea' nije željela komentirati medijske navode, no istaknuli su kako su pregovori u tijeku. Sličan je odgovor dobiven i iz srpskog Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva.

Prema procjenama Ikee, za izgradnju objekta potrebno je oko godinu dana što znači da bi početak rada trgovačkog centra mogao biti u toku 2013. Početna ideja je da osim robne kuće u kojoj će 'Ikea' prodavati svoj namještaj i sitno pokućstvo, bude izgrađen i shopping centar u koje bi privukli druge kompanije da prodaju odeću, obuću, prehrambene proizvode, elektronička robu i 'uradi sam' proizvode.

Robna bi kuća imala 35.000 četvornih metara, a cijeli trgovački centar oko 100.000 četvornih metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 00:51