OPASNE PORUKE

IDS pozvao Giorgiju Meloni da se očituje o izjavama o pripajanju Istre i Rijeke Italiji

‘Takve su poruke nedopustive u svakom kontekstu, a pogotovo usred rata u Europi koji je buknuo na temelju sličnih pretenzija Rusije‘

Giorgia Meloni

 Andreas Solaro/Afp

Nakon jučerašnjeg održavanja parlamentarnih izbora u Italiji i pobjede desnog bloka pod vodstvom Giorgie Meloni, IDS poziva izglednu buduću premijerku Italije Meloni da se očituje, odnosno ogradi od štetnih i vrlo opasnih poruka koje je uputila tijekom kampanje, a koja se tiče pripojenja Istre i Rijeke Italiji. Stranka smatra da su takve poruke nedopustive u svakom kontekstu, a pogotovo usred rata u Europi koji je buknuo upravo na temelju sličnih pretenzija Rusije.

„Tražimo od buduće premijerke da se ogradi od takvih populističkih poruka koje su poslane u kampanji s ciljem zadobivanja izrazito desno orijentiranog biračkog tijela. Takve iredentističke poruke ne samo da štete ugledu Italije i gđe. Meloni u kontekstu Europske unije, nego i dobrosusjedskim odnosima Italije i Hrvatske, a najviše štete svim pripadnicima talijanske autohtone manjine. U Istri suživot Talijana, Hrvata i drugih naroda traje desetljećima i može biti uzor svima, a pitanje granica riješeno je prije više od 70 godina i nikada neće biti predmet ozbiljnih razgovora“, poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus te zaključio kako je politička kampanja sada završila i pred budućim talijanskim vodstvom je teško razdoblje da ponude rješenja za probleme koji muče Talijane, a koji su prisutni u cijeloj Uniji, poput energetske krize i inflacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:52