NUKLEARNA KRIZA

IAEA osudila manjak suradnje Irana u misiji nadzora nuklearnog programa

Tehnička sposobnost IAEA-e da tijekom vremena prati iranski nuklearni program je "doista upitna", navodi IAEA.
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Argentinac Rafael Grossi
 Andre Borges/AFP

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) oštro je osudila nedostatak suradnje Irana koji ozbiljno šteti njezinoj misiji nadzora nuklearnog programa, navodi se u izvješću u koji je AFP u utorak dobio uvid.

"Od veljače 2021. provjera i nadzor se ozbiljno ometaju zbog odluke Irana" da ograniči preglede, piše UN-ova agencija.

Ovaj dokument će se proučiti na sastanku Vijeća guvernera idućeg tjedna, dok su pregovori o obnovi međunarodnog ugovora iz 2015. na mrtvoj točki.

Islamska Republika je isprva našla privremeno rješenje koje je IAEA-i omogućilo da nastavi nadzor u stanovitoj mjeri. Napose se obvezala da će na kraju ustupiti podatke kamera i opreme za nadzor.

No taj je dogovor istekao 24. lipnja i Iran nije odgovorio unatoč opetovanim "zahtjevima" agencije.

Njezin glavni direktor Rafael Grossi rekao je čak da je spreman otići u Iran "kako bi se sastao s članovima nove vlasti i razgovarao o tim problemima", navodi se u izvješću, no do putovanja nije došlo.

U takvim okolnostima, tehnička sposobnost IAEA-e da tijekom vremena prati iranski nuklearni program je "doista upitna", navodi IAEA.

Iran je istodobno znatno povećao proizvodnju visoko obogaćenog uranija, kršeći svoje obveze.

Tako je Iran, po procjenama s kraja kolovoza, povećao zalihe uranija obogaćenog do 60 posto, što je znatno iznad dopuštene granice od 3,67 posto, na 10 kg, pošto su svibnju iznosile 2,4 kg, a zalihe 20-postotnog uranija porasle su sa 62,8 kg na 84,3 kg.

Iran je od 2019. postupno odustajao od pojedinih odredaba nuklearnog sporazuma što ga je sklopio sa svjetskim silama pošto se iz njega jednostrano povukao Washington u vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji je Iranu usto obnovio sankcije.

Joe Biden, koji je u siječnju naslijedio Trumpa, navodi da je spreman obnoviti sporazum kako bi se spriječilo da Iran razvije atomsko oružje.

Pregovori o obnovi sporazuma početi u Beču pod okriljem Europske unije u zamjenu za ublažavanje američkih sankcija odgođeni su 20. lipnja, dva dna nakon pobjede ultrakonzervativnog predsjednika Ebrahima Raissija.

Nije predložen nikakav novi rok za obnovu pregovora unatoč pozivima Zapada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 03:39