DAVAO MITO VOJSCI

I u Češkoj afera s vojnim kamionima: Uhićen direktor češkog proizvođača kamiona Tatra

 YouTube

PRAG - Jedan od vlasnika i glavni direktor češkog proizvođača kamiona Tatre, Amerikanac Ronald Adams optužen je za davanje mita kako bi dobio ugovor s češkom vojskom te je uhićen, objavila je Tatra u utorak i ujedno odbacila optužbe.

Riječ je o isporuci 588 Tatrinih kamiona vojsci 2008. i 2009. godine za 2,7 milijarda kruna (oko 812 milijuna kuna), piše AFP.

Adams je optužen u ponedjeljak nakon svjedočenja bivšega češkog ministra obrane Martina Bartaka, koji je i sam 2010. optužen za pokušaj korupcije u istom poslu, rekao je glasnogovornik tvrtke sa sjedištem u češkome mjestu Koprivnicama.

" U sklopu istrage afere u kojoj je i sam optužen za korupciju, Bartak je policiji rekao kako mu je Adams ponudio mito", rekao je glasnogovornik Tatre Vladimir Bystrov. "U Tatri vjeruju da su to lažne optužbe koje se temelje isključivo na svjedočenju već optuženih za korupciju", istaknuo je Bystrov.

Adams je u utorak otišao na obavijesni razgovor u policiju i odmah je uhićen. Odluku o tome hoće li biti zadržan u pritvoru donijet će sud u sljedećih 48 sati.

"Očito je da je glavna svrha Bartakove izjave dovođenje u pitanje vjerodostojnosti Adamsa kao svjedoka, zastrašivanje njega i drugih osoba koje se usuđuju otvoreno svjedočiti o korupciji na najvišoj državnoj razini u Češkoj", stoji u priopćenju Tatre, koja tvrdi da je Bartak bio taj koji je tražio mito. On to opovrgava.

Policija nije željela ništa komentirati, samo je potvrdila da je 62-godišnjak "optužen za podmićivanje u vezi s ugovorima s češkom vojskom".

Američko veleposlanstvo u Pragu priopćilo je da pozorno prati slučaj. Adams je prije kupnje udjela u Tatri bio predsjednik američke gospodarske komore u Češkoj.

To je drugi korupcijski skandal ove godine vezan uz vojne ugovore u Češkoj. Još jedna bivša ministrica obrane Vlasta Parkanova optužena je za loše upravljanje državnom imovinom zbog vojnih zrakoplova koji su navodno preskupo plaćeni.

Još je nekoliko ministara, bivših ministara i vladinih dužnosnika uhićeno u borbi protiv korupcije u Češkoj zadnjih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 01:48