PAD PREMIJERA

I najodaniji suradnici gube nadu: ‘Johnson broji posljednje dane na čelu britanske vlade‘

Neki ga pozivaju i da se na taj korak odluči sam, kako bi očuvao svoju političku ostavštinu i izbjegao da ga otjeraju

Britanski premijer Boris Johnson

 AFP PHOTO/Jessica Taylor/various sources/UK Parliament

Britanski premijer Boris Johnson broji svoje posljednje dane na čelu vlade Ujedinjene Kraljevine, ustvrdio je u subotu jedan od njegovih najodanijih zastupnika u parlamentu, a pojedini članovi njegove stranke procjenjuju da je potrebno još samo desetak glasova za njegov opoziv kako bi se i službeno pokrenulo glasanje o nepovjerenju unutar stranke.

Iza Johnsona je posebno neugodan tjedan u kojem se trebao očitovati o izvještaju Sue Gray o zabavama koje su se održavale u njegovoj rezidenciji dok su na snazi bile zabrane okupljanja zbog pandemije koronavirusa.

Umiveni izvještaj

Izvještaj Sue Gray je dijelom zaustavljen nakon što je Metropolitanska policija, takozvani Met, počela i službenu istragu o okupljanjima zbog čega je izvještaj na kraju objavljen u okljaštrenom obliku kako bi se izbjegao utjecaj na istragu. No, čak i takav, skraćen i ograničen, izvještaj je zaključio kako je došlo do "ozbiljnih propusta u vladanju".

Kada je u ponedjeljak Johnson stao pred zastupnike u parlamentu kako bi se, prema savjetu svojih najbližih suradnika, ispričao i posuo pepelom, britanski je premijer odlučio napasti čelnika opozicije, bivšeg državnog tužitelja Keira Starmera, tvrdnjama kako se zbog njega poznati zlostavljač djece Jimmy Savile izvukao od kaznenog progona.

Johnsonova je izjava, više puta opovrgnuta tvrdnja s portala ekstremne desnice, šokirala ne samo Starmera i Savileove žrtve, nego i brojne stranačke kolege koji su smatrali da je Johnson time prešao svaku granicu pristojnosti i dobrog ukusa. Jedna od njih bila je i premijerova savjetnica za politiku Munira Mirza, njegova odana pomoćnica još od 2008. godine kada je Johnson bio gradonačelnik Londona. Mirza je odmah zatražila od Johnsona da se javno ispriča, ali premijer je to odbio. U srijedu je pokušao malo ublažiti svoje tvrdnje, no nije se ispričao, što je Mirzu potaknulo da u četvrtak popodne podnese ostavku.

"To nije bila normalna politička borba, to je bila neprikladna i jednostrana referenca na stravičan slučaj zlostavljanja djece", napisala je Mirza u svojoj ostavci i još jednom ga pozvala da se ispriča. "Nije prekasno za vas, no bojim se da je prekasno za mene", rekla je.

Iste je večeri još troje dužnosnika premijerova ureda podnijelo ostavke: predstojnik ureda Dan Rosenfield, glavni tajnik Martin Reynolds i šef komunikacija Jack Doyle. Johnson je poslije tvrdio da ih je on zamolio da podnesu ostavke, u sklopu planirane rekonstrukcije premijerova ureda, no kritičari su brzo istaknuli kako ta priča ne drži vodu jer nije imao spremne zamjene.

Ministar financija i najizgledniji kandidat za premijera ako Johnson napusti tu poziciju, Rishi Sunak, u četvrtak se navečer distancirao od premijera i kazao novinarima kako on nikad ne bi rekao ono što je Johnson izjavio u ponedjeljak. Ministar zdravstva Sajid Javid otišao je i korak dalje te rekao da je Starmer odradio "dobar posao" kao tužitelj te da je zbog toga zaslužio poštovanje.

Grčka tragedija

Graham Brady, čelnik konzervativnog Odbora 1922, prošli je tjedan primio desetak pisama stranačkih zastupnika koji su zatražili glasanje o nepovjerenju stranačkom čelniku. Iako se njihov točan broj drži u tajnosti, pojedini zastupnici procjenjuju da ih je već tridesetak ili četrdesetak. Glasanje o nepovjerenju pokreće se kada 54 zastupnika predaju svoja pisma.

Analitičari očekuju da će idući tjedan sigurno stići još pisama jer članovi stranke iz brojnih izbornih okruga pišu svojim zastupnicima kako smatraju da je vrijeme da Johnson odstupi. Pisma će vjerojatno stići prije četvrtka kada počinje desetodnevna stanka.

U subotu je Johnsona na odlazak pozvao i bivši potpredsjednik Odbora 1922, Charles Walker, jedan od njegovih najodanijih pobornika. "To je neizbježna tragedija", izjavio je za Observer. "On je studirao grčke i rimske tragedije. Završit će njegovim odlaskom, stoga bih volio da se radi o njegovoj odluci."

Člana vlade imenovao za predstojnika ureda

Johnsonova neobična rekonstrukcija ureda počela je imenovanjem Stevea Barclayja za novog predstojnika. Problem je u tome što je Barclay već kancelar Vojvodine Lancaster, de facto ministar bez portfelja u vladi. Predstojnik ureda je, ističu kritičari, posao s punim radnim vremenom te ga gotovo nikad ne preuzimaju zastupnici i članovi vlade.
"Očito mu je ponestalo ozbiljnih ljudi koji žele služiti pod njegovim kaotičnim i nesposobnim vodstvom, pa sad očekuje da će mu ministar biti predstojnik", rekla je potpredsjednica laburista Angela Rayner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:45