REPORT GOJKA DRLJAČE

I Amerikanci u drami zbog ulaska arapskog kapitala, Joe Biden predlaže istragu o Muskovim vezama

Američki senator Murphy smatra opasnim to što su preuzimanje Twittera dijelom financirali Saudijska Arabija i Katar

Elon Musk

 Davide Bonaldo/Ddp Usa/Profimedia/

Usporedno se i u Hrvatskoj i Sjedinjenim Državama otvorilo pitanje ulaska arapskog kapitala te njegovog utjecaja. U Hrvatskoj se propituje što točno znači informacija da je saudijski investitor Saif Alketbi preuzeo 43-postotni udio u Fortenovi od ruske Sberbanke te može li dobiti sva potrebna pravna odobrenja potrebna kod transakcija s ruskim kompanijama o tome da se ne krše sankcije. Istodobno američki politički vrh i pored dugog savezništva sa zemljama poput Saudijske Arabije ili Katra počinje tretirati arapski kapital kao problematičan sa sigurnosnih aspekata, što bi značajno moglo utjecati na globalna tržišta kapitala s obzirom na ukupne potencijale arapskih investitora.

„Mislim da bi trebalo istražiti kooperaciju ili tehničke odnose Elona Muska s drugim zemljama“, izjavio je američki predsjednik Joe Biden početkom ovog tjedna te je naglasio kako ne želi sugerirati je li Musk (ili nije) učinio nešto neprimjereno.

Po pitanju odnosa s drugim zemljama važna pozicija Elona Muska je osiguravanje potpore ukrajinskim trupama preko Starlink komunikacijskih terminala, koje proizvodi Muskova kompanija SpaceX. S obzirom na to da je Musk poručio kako će osobno nastaviti financirati ukrajinsko korištenje Starlinka, čini se da je sada to osjetljivo pitanje skinuto s reda.

No, s njegovim ulaskom u Twitter sigurnosno pitanje tek se otvara jer su mu u tome pomogli arapski investitori. A Sjedinjene Države imaju sve više podozrenja prema arapskim izvoznicama nafte (UAE, Saudijska Arabija, Katar…) nakon što su nedavno u organizaciji Opec+ u razdoblju globalnog geopolitičkog sukoba stali na stranu Rusije s idejom smanjenja proizvodnje kako bi podigli cijene.

Prvo je više medijskih kuća pokrenulo pitanje da li međunarodni kontakti Muska otvaraju neka sigurnosna pitanja u Sjedinjenim državama, što je Bijela kuća ignorirala. Sada s tim pitanjima kreće i američki politički establishment. Demokratski senator iz Connecticuta, Chris Murphy, zatražio je prošli tjedan od Komiteta za strane investicije u Sjedinjenim Državama da istraži transakciju preuzimanja Twittera. Radi se o međuresornom tijelu koje vodi američki Treasury, pandan europskim ministarstvima financija.

„Vodeći računa o kritičnoj ulozi Twittera u javnoj komunikaciji, ja sam zabrinut zbog potencijalnog utjecaja Saudijske Arabije. Ako zanemarimo ogromne količine pohranjenih podataka o američkim građanima, svako potencijalno strano vlasništvo nad Twitterom moglo bi rezultirati u cenzuri, dezinformacijama ili političkom nasilju koje može ugroziti nacionalnu sigurnosti“, napisao je Murphy u pismu šefici Treasuryja Janet Yellen.

Američki Treasury nije komentirao ove teze Murphyja, koji tvrdi da financiranje koje su Saudijska Arabija i Katar osigurali Musku predstavlja oko 5 posto udjela u Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:52