DETALJI TRAGEDIJE

HTJELI SU SAMO MALO ZRAKA ILI GUTLJAJ VODE Bešćutni šverceri noževima su ih tjerali natrag, više od 50 ih se u agoniji ugušilo

 AFP

Talijanska je policija na Siciliji privela desetoricu krijumčara ljudi koje između ostalog sumnjiči i za ubojstvo nakon što je utvrđeno da su oni utrpali nesretnike na libijskoj obali u jedan od brodova koji je prije nekoliko dana usred plovidbe zatražio pomoć, a u spas mu je pritekla posada švedskog broda Posejdona.

Šveđani su uspjeli spasiti i na sigurno prevesti 439 izbjeglica, no kada su se ukrcali na unesrećeni brod, u potpalublju su zatekli pravi horor. Bila je to masovna grobnica s 52 leša, a policija na Siciliji je nakon saslušanja dijela preživjelih utvrdila da su za njihovu smrt odgovorni ponajprije krijumčari - sedam Marokanaca, dvojica Sirijaca i jedan Libijac.

Oni su, prema pričama preživjelih, očajnike koji su iz pretrpanog potpalublja nastojali proviriti van samo kako bi došli do zraka ili pokojeg gutljaja vode, brutalno tjerali natrag. Tukli su ih i boli noževima da bi u konačnici svi oni poumirali od gušenja...

Ovo je samo jedna u nizu tragedija koje svakodnevno pogađaju brojne migrante koji već mjesecima u sve većim brojevima nadiru u Europu, često dolazeći u pretrpanim brodovima koji se toliko često potapaju da Sredozemno more mnogi nazivaju grobnicom migranata.

Prije nekoliko dana u Austriji je pronađen kamion u kojemu je u poluraspadajućem stanju bilo više desetaka leševa izbjeglica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:40