U VAŽNOJ MISIJI

Hrvatski tim stručnjaka u Ukrajini, bivša potpredsjednica Vlade: ‘Znate li što rade svaki dan? Potresli su me prizori...‘

Priručnik je nastao u suradnji udruge "Hrvatska pomaže" i Ukrajinske agencije za deminiranje (UDA)

Đurđa Adlešič i gradonačelnik Lavova Andriy Sadovyi

 Privatna Arhiva/

Predsjednica udruge ‘Hrvatska pomaže‘ i bivša potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešič s timom stručnjaka u Ukrajini pomaže civilima da se prilagode novonastaloj teškoj situaciji i posljedicama koje rat ostavlja na djecu i odrasle. Od 27. do 30. svibnja hrvatski tim obilazi lokalne institucije u Lavovu i educira građane o opasnostima od minskih polja.

image

Crkva u Lvivu iz koje se ispraćaju poginuli branitelji

Privatna Arhiva/

- To je tim protuminskih i komunikacijskih stručnjaka koji su posljednjih godinu dana radili na priručniku o kretanju po minsko sumnjivim prostorima. Priručnik je preveden na ukrajinski jezik i sutra će se početi dijeliti po državnim institucijama i organizacijama koje se bave edukacijama. Mi smo napravili taj priručnik u suradnji s Ukrajinskom agencijom za deminiranje (UDA) u sklopu programa razvojne pomoći Ministarstva vanjskih i europskih poslova, rekla je Adlešič.

Adlešič već četiri godine pomaže Ukrajincima, a posljednje dvije godine intenzivnije u sklopu humanitarnih akcija Udruge. Bivša gradonačelnica Bjelovara organizirala je dolazak više od stotinu djece iz Ukrajine u Hrvatsku uz osiguran smještaj, psihosocijalnu pomoć i podršku te edukaciju o opasnosti od mina, zbog čega ju je Izaslanstvo EU-a u Washingtonu istaknulo kao jednu od 20 Europljanki najzaslužnijih za pomoć Ukrajini.

image

Lavov

Privatna Arhiva/

Planira i ove godine organizirati dolazak ukrajinske djece u Hrvatsku.

- Prošle smo godine zbrinuli dvije grupe ukrajinske djece u Hrvatskoj i oni su bili na moru u Novom Vinodolskom s hrvatskom djecom koja su u težim socijalnim uvjetima ili su iz domova. Ove ćemo godine dovesti još tri grupe po 35 djece. Prve dvije grupe, koje će doći u srpnju, su djeca bez jednog ili oba roditelja ili im je roditelj u zarobljeništvo. A druga grupa, koja bi trebala stići u kolovozu, su djeca ozlijeđena minama, objašnjava Adlešič.

image

Lviv

Privatna Arhiva/

Boravak ukrajinske djece u Hrvatskoj u okviru međunarodne suradnje Ukrajine i Hrvatske ‘Sigurniji zajedno‘ ostvaren je u organizaciji udruge ‘Hrvatska pomaže‘, a financiralo ga je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH. Cilj projekta je pomoći žrtvama rata u Ukrajini, a posebno djeci kao najranjivijoj skupini društva.

image

Gradska vijećnica okružena barikadama i vrećama

Privatna Arhiva/
image

Priručnik o kretanju područjima prekrivenim minskim poljima

Privatna Arhiva/

- Jučer smo posjetili bolnicu Unbroken u Lavovu i prilično su me potresli prizori žena, djece i ranjenika koji ovdje dolaze iz cijele Ukrajine, a nakon što završe liječenje se vraćaju s protezama na ratište. To su slike na koje se teško psihički pripremiti i podsjećaju me na ono što je Hrvatska prošla 90-ih. Svako malo u gradu čujemo sirene i vidimo vozila koja dovoze ranjenike. Rat se osjeti na svakom koraku. Noć u Lavovu je bila mirna, iako se u zraku osjeti određena vrsta napetosti. Jak dojam ostavljaju Ukrajinci i Ukrajinke jer oni pokušavaju međusobno ostati u socijalnom kontaktu. Tako smo primjerice saznali da je teško doći do ulaznica za kazališnu predstavu jer su one unaprijed rasprodane. Ukrajinci su doista ponosni narod i nastavljaju funkcionirati koliko god je to moguće normalno. Grad Lavov je potpuno miran, ali su znamenitosti zaštićene od mogućeg napada vrećama s pijeskom. Primijetili smo i da se ispred Gradskog vijeća ispisuju imena onih koji su poginuli taj dan, kaže Adlešič, koja trenutačno radi na potpisivanju sporazuma s Državnim sveučilištem za životnu sigurnost u Lavovu, koje je zainteresirano za trogodišnju suradnju s Hrvatskom o protuminskim edukacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 17:20