TEKST U ‘GUARDIANU‘

‘Hrvatski policajac seksualno me zlostavljao. Stavio mi je nož pod grlo i naredio mi da se skinem...‘

MUP je obećao istražiti navode, ali tvrde da u provjerama toga dana "nije bilo postupanja sa ženama, ilegalnim migranticama"
Ilustracija, policajac
 Ronald Gorsic/Cropix

Hrvatski granični policajac navodno je seksualno zlostavljao Afganistanku i pod prijetnjom nožem prisilio ju da se skine do gola tijekom pregleda skupine migranata na granici s Bosnom i Hercegovinom, izvještava Guardian.

Europska komisija opisala je optužbu kao "ozbiljnu navodnu kaznenu akciju" i pozvala hrvatske vlasti da "temeljito istraže sve navode i poduzmu odgovarajuće mjere".

Prema izvješću Danskog vijeća za izbjeglice (DRC), incident se dogodio u noći na 15. veljače na hrvatskom teritoriju, nekoliko kilometara od bosanskohercegovačkog grada Velike Kladuše.

U izvješću, koje je Guardian dobio na uvid, navodi se kako je žena iz Afganistana rekla da je pokušala prijeći granicu s grupom od još četiri osobe, uključujući dvoje djece, ali zaustavio ih je policajac koji je navodno u njih uperio pušku.

Potrgao im dokumente

Afganistanci su navodno zatražili azil, ali je policajac na granici potrgao njihove dokumente i samo im se nasmijao.

"Vrijeđao nas je, ošamario je starijeg muškarca koji je bio s nama i djedom i rekao nam da ispraznimo džepove i pokažemo im torbe", rekla je Afganistanka, piše Guardian, "Zatim me odveo u stranu i počeo me pretraživati. Inzistirala sam da me ne smije dirati. Pitao me zašto. Rekla sam mu jer sam žena i muslimanka i to je haram. Policajac me ošamario i rekao mi: ‘Ako si muslimanka, zašto si onda došla u Hrvatsku, zašto nisi ostala u Bosni s muslimanima?’".

Policajac joj je navodno nakon toga skinuo maramu i jaknu.

"Nakon što mi je skinuo jaknu, počeo mi je dodirivati grudi, a ja sam počela plakati. Dala sam mu 50 eura koje sam imala u džepu, nadajući se da će me prestati dirati. Naredio mi je da skinem svu odjeću koju imam na sebi. Odbila sam to učiniti. Nastavio me dodirivati po grudima i stražnjici, a ja sam sve više plakala. Rekao mi je da prestanem plakati gestikulirajući da će me zadaviti ako nastavim. Bilo me strah, ali prestala sam plakati", ispričala je žena.

Nekoliko minuta kasnije, stigao je policijski kombi i bilo im je naređeno da uđu unutra. Vozili su se oko 20 minuta, nakon čega je vozilo stalo i naređeno im je im da izađu.

"Tražio je da se skinem"

Policajac je navodno ponovno zatražio da istu Afganistanku da se skine sa sebe odjeću.

"Usprotivila sam mu se i zbog toga me ošamario po licu i rekao mi je: 'skini se do gola'. Na sebi sam imala šest majica i tri pari hlača. Skinula sam sve osim jedne majice i hlača i pokrila se dekom. Prišao mi je policajac i počeo me dodirivati preko deke. Osjetio je da nosim odjeću i ošamario me. Rekao mi je da moram ukloniti sve, čak i donje rublje. Počeo me pretraživati i dodirivati, dok sam bila gola. Zatim me pitao volim li ga. Rekao mi je: ‘Ja tebe volim, voliš li ti mene? Želiš li da te odvezem nekamo da budeš sa mnom?'", ispričala je, "Bila sam uplašena i u suzama. Pitao me je želim li da me odveze u šumu i da li razumijem što misli pod time. Gestikulirao sam mu da nisam razumjela. Iako sam razumjela. Tada me jedan policajac uhvatio za rame i gurnuo prema drugom policajcu. Oboje su imali baterijske svjetiljke na čelu i nisam im dobro vidjela. Policajac koji me je dodirivao, izvukao je nož i stavio mi ga pod grlo. Rekao mi je da će me ubiti ako ikada ikome nešto kažem i, ako se ikad vratim u Hrvatsku, dočekat ću svoj kraj u šumi, pod njim."

Policajac je navodno ponovno udario ženu i ostale članove grupe po licima, glavama i nogama. Tada su im policajci navodno naredili da pješače do Bosne.

"Svjedočanstvo je uistinu šokantno. Unatoč manjem broju nasilnih vraćanja migranata tijekom 2021. godine, obrasci prijavljenih nasilja i zlostavljanja na granici Hrvatske i BiH ostaju nepromijenjeni. Ovo još jednom ukazuje na hitnu potrebu za sustavnim istragama tih izvještaja. Unatoč angažmanu Europske komisije s hrvatskim vlastima posljednjih mjeseci, praktički nismo zabilježili napredak ni u istragama, ni u razvoju mehanizama neovisnog nadzora granica, kako bismo spriječili nasilje na vanjskim granicama EU-a. Krajnje je vrijeme da retoriku pretvorimo u stvarnost i osiguramo uspostavu uistinu neovisnog nadzora granica kako bi se spriječila zlostavljanja i osiguralo da vjerodostojne i transparentne istrage mogu učinkovito držati počinitelje nasilja i zlostavljanja odgovornima", rekla je Charlotte Slente, glavna tajnica DRC-a.

Očekuje se istraga

Europska komisija izjavila je da očekuje da će hrvatske vlasti temeljito istražiti sve navode i poduzeti odgovarajuće akcije.

„U kontaktu smo s hrvatskim vlastima koje su se obvezale istražiti navode o zlostavljanju na svojim vanjskim granicama, pomno pratiti situaciju i izvještavati povjerenstvo o postignutom napretku. Komisija im pomaže u tome, financirajući neovisni mehanizam nadzora, koji provodi Hrvatska, a što uključuje različite sudionike, poput nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija'.

Prema DRC-u, od svibnja 2019. gotovo 24 000 migranata ilegalno je vraćeno u Bosnu i Hercegovinu; 547 takvih slučajeva zabilježeno je u siječnju i veljači 2021.

Stotine migranata svakodnevno hodaju hladnim putevima balkanske rute, pokušavajući doći do srednje Europe. Većinu zaustavlja hrvatska policija, pretražuje ih, često navodno pljačka i, ponekad nasilno, vraća natrag u BiH, gdje tisuće azilanata mjesecima borave na niskim temperaturama.

"Posvuda nas pretražuju"

Mreža za praćenje nasilja na granicama priopćila je kako su deseci žena i mladih djevojaka izvijestili da ih hrvatski policajci "posvuda pretražuju".

Kao odgovor, hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova reklo je da će policija istražiti navode, ali da u preliminarnim provjerama toga dana "nije bilo postupanja sa ženama iz populacije ilegalnih migranata" piše Guardian.


MUP odbacio nove optužbe o nasilju nad migrantima

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u srijedu je odbacilo nove optužbe o nasilju nad migrantima, nakon što je Guardian, pozivajući se na Dansko vijeće za izbjeglice (DRC), objavilo da su hrvatski policajci seksualno zlostavljali afganistansku državljanku nakon prelaska granice.

MUP je u srijedu priopćio da je ''apsolutno zgrožen'' ovakvim navodima i da se opisano ponašanje stavlja na teret hrvatskom policajcu.

''Svojim humanim djelima spašavanja života stotinama migranata, izvlačeći nezakonite migrante iz minskih polja, provalija, spašavajući ih od utapanja, noseći ih kilometrima kroz snježne mećave, hrvatska policija pokazala je, ne samo organiziran i profesionalan pristup u zaštiti državne granice Republike Hrvatske i vanjske granice EU, već i nadasve požrtvovnost i humanost'', ističu u MUP-u.

Dodaju kako ne mogu ne primijetiti da Guardian hrvatsku policiju ''sad već uobičajeno, bez ijednog dokaza, uporno želi prikazati kao brutalnu i nehumanu skupinu sklonu pljačkama i zlostavljanjima nezakonitih migranata''.

U MUP-u kažu da su, kao i u svim prethodnim prijavama u kojima se hrvatska policija optužuje za nasilno postupanje prema migrantima, odmah pokrenuli provjere navoda. Temeljem preliminarnih provjera, tvrde, 15. veljače 2021. na području PU karlovačke nije bilo postupanja prema osobama ženskog spola iz populacije nezakonitih migranata.

Ističu i da navodni događaj o kojemu piše Guardian ne sadrži niti minimum informacija nužnih za brzu i učinkovitu istragu, ''poglavito ne u roku od nepuna 24 sata'' koliko je policiji autor članka uvjetovao za odgovor.

U MUP-u kažu i da se u ovom trenutku ne može davati ocjene o postupanju hrvatske policije prije okončanja temeljite istrage navoda, ali da će, bez obzira na novinske članke i priopćenja, temeljito istražiti ovaj slučaj, uključujući i provjere u policijskoj suradnji s Bosnom i Hercegovinom.

MUP: Optužbe potiču netrpeljivost prema hrvatskoj policiji

''Nezamislivo nam je da o navodnom događaju saznanja ima nevladina organizacija, a da o tome istovremeno odgovarajuća saznanja nema i policija BiH'', nadodao je MUP naglasivši da će sukladno tome provesti sve odgovarajuće zakonske postupke.

U MUP-u ocjenjuju da se ovakvim optužbama potiče netrpeljivost prema hrvatskoj policiji koja, kako ističu, dosljedno i u skladu sa zakonskim propisima provodi mjere za sprječavanje nezakonitih ulazaka u RH i ulaže velike napore u zaštiti vanjske granice EU. Dodaju i da nitko od nezakonitih migranata nema namjeru dulje vrijeme ostati u RH jer je za migrante RH isključivo tranzitna zemlja.

''Njihov jedini cilj je otići u neke od država članica EU gdje će podnijeti zahtjev za međunarodnu zaštitu'', ističe MUP dodajući da su migranti radi ostvarenja svog cilja spremni dovoditi u opasnost vlastite živote i živote članova svojih obitelji znajući da će im hrvatska policija, kada se nađu u takvoj opasnosti, spasiti život.

Uz to, u MUP-u kažu da su migranti, ako ih hrvatska policija spriječi u pokušaju nezakonitog ulaska, spremni tu istu hrvatsku policiju lažno optužiti za zlostavljanje i onemogućavanje pristupu sustavu međunarodne zaštite.

''Nakon ozljeđivanja nesretnim slučajem ili u međusobnim fizičkim obračunima, migranti uvijek izjavljuju kako ih je pretukla policija zemlje u koju žele ući. U Turskoj se tako proziva Frontex, u Grčkoj sjevernomakedonska policija, u Srbiji mađarska policija, u Bosni i Hercegovini hrvatska policija itd.'', kažu u MUP-u dodajući da aktivisti nevladinih udruga prenose, a dio medija objavljuje izjave migranata kao gotovu činjenicu, uz senzacionalističke naslove.

''U vezi s ovakvim optužbama uvijek je potrebno imati u vidu da se na granici RH s BiH nalaze tisuće migranata koji stalno pokušavaju ući u RH preko granice koja je vanjska granica EU, a hrvatska policija ih u tome sprječava uz primjernu mjera iz članka 13. stavka 2. Zakonika o schengenskim granicama'', zaključuje MUP. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:47