ŠPIJUNSKI DOKUMENTI

Hrvatski liječnici o navodima da je Putin teško bolestan: ‘Kao da je kod njega prisutna hipomimija‘

O Putinovom lošem zdravstvenom stanju glasine kruže godinama, a zapadne obavještajne službe ranije su sugerirale kako ima problema

Putinova ruka

 Twitter/

Britanski tabloid The Sun je objavio da su procurili špijunski dokumenti iz kojih proizlazi da ruski predsjednik Vladimir Putin ima rani stadij Parkinsonove bolesti i rak gušterače, piše Slobodna Dalmacija.

Međutim, ovu informaciju treba uzeti s velikom rezervom, budući da je Putin u posljednjih 250 i više dana, od kada traje rat u Ukrajini, višekratno, kako su javljali zapadni mediji, bio teško bolestan, promijenjenog izgleda, podbuhlog (natečenog) lica..., a on je i dalje, kako se može vidjeti na snimkama iz Rusije, još uvijek čvrsto na nogama. Naravno, ako je na snimkama baš on, a ne neki "drugi Putin", odnosno dvojnik ruskog cara.

Lice poput maske

Tragom ove vijesti, pokušali smo od nekih eminentnih hrvatskih neurologa doznati bi li se iz Putinovih kretnji, ponašanja, mimike lica... moglo utvrditi boluje li on zaista od Parkinsonove bolesti i bi li, ako je to slučaj, bio "zdrave pameti", odnosno bi li mogao donositi racionalne i logične odluke, što se baš i ne može zaključiti po ratu u Ukrajini. Naravno, nitko od liječnika koje smo nazvali nije htio javno ništa izreći, ne od straha od Putina, već zbog činjenice da nitko od naših sugovornika nije detaljno upoznat s njegovim zdravstvenim stanjem, što bi bio preduvjet bilo kakvog komentara. Sve izgovoreno bez uvida u medicinsku dokumentaciju bilo bi nadriliječništvo.

No, iz razgovora smo doznali da se za oboljele od Parkinsonove bolesti govori da su to "osobe blistavog uma, zarobljene u svome tijelu".

- Isto tako Parkinsonova bolest može dati licu izgled raznih stanja, a kod Putina je lice poput maske, kao da je kod njega prisutna hipomimija. A hipomimija je stanje koje licu daje znatno umanjenje i osiromašenje mimike, pa osoba ima ukočen i neprirodan izgled lica, rekao nam je naš sugovornik.

Takvo stanje lica s "osiromašenom mimikom" susreće se i kod katatone shizofrenije, gdje je lice bolesnika "kameno" ili ukočeno. No naravno to ne znači da Putin boluje i od shizofrenije.

O Putinovom lošem zdravstvenom stanju glasine kruže godinama, a zapadne obavještajne službe ranije su sugerirale da ima ozbiljnih zdravstvenih problema.

The Sun sada tvrdi da je imao uvid u mailove u kojima ruski obavještajni izvor blizak Kremlju tvrdi da su Putinu dijagnosticirani rani stadij Parkinsonove bolesti i rak gušterače, kao i da su se pojavile glasine da Putin ima i rak prostate.

"Mogu potvrditi da mu je dijagnosticiran rani stadij Parkinsonove bolesti, ali već napreduje. Ova činjenica će se na sve moguće načine negirati i skrivati", piše u mailu.

"Putinu redovito daju više vrsta teških steroida i inovativne injekcije protiv bolova kako bi se zaustavilo širenje raka gušterače koji mu je nedavno dijagnosticiran", piše navodni ruski obavještajni izvor blizak Kremlju.

"To ne uzrokuje samo jaku bol nego i natečenost lica i druge nuspojave – uključujući gubitke pamćenja. Među ljudima koji su bliski Putinu kruže glasine da osim raka gušterače, koji se postupno širi, ima i rak prostate", piše u mailu, navodi The Sun.

Tragovi uboda iglom

Lord Richard Dannatt, bivši načelnik zapovjedništva britanskih oružanih snaga, u razgovoru za Sky News osvrnuo se na nagađanja o zdravstvenom stanju ruskog predsjednika Vladimira Putina i tvrdnje da je teško bolestan.

Iako nikada nije službeno potvrđeno, lord Dannantt tvrdi da su na Putinovim rukama navodno "vidljivi tragovi uboda od igli".

"Pažljivi promatrači sada primjećuju da su mu ruke na vrhovima prilično crne, što je znak da injekcije dobiva i tamo kada ih drugi dijelovi tijela više ne mogu primiti. Zanimljivo je to uočiti te vidjeti je li u formi i drži li se onako dobro kako bi želio prikazati", kazao je lord Dannatt.

Dopisnik Kyiv Posta Jason Jay Smart ranije je tvrdio da "videosnimke koje su objavile ruske vladine vijesti na Putinovoj ruci pokazuju nešto što bi mogli biti tragovi infuzije".

Također je naveo da je Moskva objavila dva videa – jedan s vodenim žigom koji navodno maskira Putinovu ruku i drugi koji ih uopće ne prikazuje. Ruski državni mediji su izbrisali snimku, čime su se dodatno potaknule špekulacije.

Međutim, na jednoj od tih snimki vidi se "Putina" kako se druži s ruskim vojnicima i puca iz puške. Međutim, teško je povjerovati da je na snimci sam Putin, jer osoba koja se pojavljuje na snimci sliči na Putina, ali se nitko na svijetu ne bi zakleo da je to upravo on.

The Sun podsjeća i na video koji pokazuje da su se Putinu ruke nekontrolirano tresle za vrijeme susreta s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u Kremlju.

Kremlj je više puta odbacio spekulacije o narušenom zdravstvenom stanju ruskog predsjednika, a za sada se nisu oglasili povodom novih tvrdnji.

Nije požutio

No, što je s pričom o tumorima?

Kada se radi o karcinomu gušterače, jedan od prvih i najjasnijih simptoma bi bio gubitak težine, koji bi bio vrlo brzo vidljiv, nedugo nakon samog početka oboljenja. Istovremeno, ako bi karcinom uhvatio glavu gušterače, osoba bi požutjela, odnosno dobila žuticu zbog činjenice da su joj zakrčeni žučni vodovi i tada je preživljenje pacijenta vrlo kratko. No, prema izgledu Putinova lica on nije požutio. Kada karcinom uhvati tijelo ili rep gušterače, organa dugog 15 do 25 centimetara, preživljenje je od šest mjeseci do godine dana. Na kraju krajeva od raka gušterače preživljenje ne postoji, nitko još nije ostao živ od te bolesti pa tako ni Steve Jobs, bivši vlasnik "Applea" i svojevremeno jedan od najbogatijih i najmoćnijih ljudi svijeta. A da se od raka gušterače moglo izliječiti, zasigurno bi se uz pomoć svog novca izliječio Jobs.

I na kraju ovog dijela teksta važno je napomenuti i pojasniti da se stereoidi, koji se spominju kao dio Putinova liječenja, u najčešćem broju slučajeva daju bolesnicima koji boluju od kroničnih upalnih bolesti, a u manjoj mjeri onima koji boluju od karcinoma. Daju se i njima, ali ne u smislu izlječenja bolesti, već u smislu palijative, kada je bolest već postala metastatska. I tada lice oboljelih, odnosno onih koji koriste stereoide može biti podbuhlo, odnosno imati oblik i konture mjeseca.

Nije bio na sastanku

No, da bi zaista nešto moglo biti trulo u "državi Danskoj", odnosno u Kremlju, pa tako i Putinovo zdravlje, govori možda najbolje informacija koja se u srijedu pojavila u medijima. Prema pisanju New York Timesa, koji se poziva na više američkih dužnosnika, ruski vojni lideri nedavno su raspravljali o korištenju taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini.

I ono što je najinteresantnije, predsjednik Vladimir Putin nije sudjelovao u tim razgovorima koji su održani u vrijeme povišenih tenzija u Moskvi, a koje su potaknuli recentni gubici ruskih snaga na bojištima diljem Ukrajine.

Ako je ova informacija točna, onda ona baca veću sumnju na Putinovo zdravlje od svih ovih tajnih špijunskih mailova ili rekla-kazala liječnika. Naime, zaista je nemoguće da se u jednoj Rusiji raspravlja o nečem ovako značajnom, a da na tom sastanku nema Putina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:53